Brand New

Treći ovogodišnji eksces na vrhu Billboard 200 liste

Muzika - svijet Show Time

Najvećom američkom top listom, slično kao posvuda u svijetu, dominiraju pop, dance, electro ili rap izvođači, pa svaki proboj rock albuma na čelnu poziciju možemo doživjeti kao (komercijalni) eksces.

Ako su nekada davno top liste bile bar približni barometar ‘umjetničkog kvaliteta’, danas su isključivo komercijalna / prodajna kategorija, koja se u Americi mjeri s tri parametra: tradicionalnom prodajom albuma, brojem streaminga i brojem track equivalent albums downloada (download 10 songova kao ekvivalent jednog albuma).

Rezultat toga: ove godine su, do sada, samo dva rock albuma debitirala na prvom mjestu Billboarda 200 – One More Light Linkin Parka (u junu) i Everything Now Arcade Fire (19. 8., da bi se brzo strmoglavio i već je ispod 100. pozicije). U novom narednom izdanju liste, direktno na broj 1 ulazi tek treći rock album, Science Fiction indie rock grupe Brand New.

Njihov debitantski album Your Favorite Weapon iz 2001. nije ni bio pozicioniran na top listama, ali je prodan u više od 310.000 primjeraka, dok najnoviji peti album u diskografiji, s tradicionalnom prodajom od 55.000 primjeraka i nešto više streamova izbija na čelo Billboardove liste.

Kao eksces, vrlo brzo će na istoj listi potonuti i primat vratiti komercijalno, ipak, potentnijima.