Fenomeni malih mjesta (3): KOB, Kostajnica

Muzika BiH Show Time

Kob je znak po kojem se sluti ili predviđa dobro ili zlo. Kostajnički alternativni hard rock bend KOB vjeruje da njihov simbol, sova u logotipu, kao prorok bulji u njihovu bolju muzičku budućnost.

Kostajnica je gradić od nekoliko hiljada stanovnika, doslovno u samom sjevernom kraju BiH – samo ga rijeka Una razdvaja od susjedne Hrvatske Kostajnice.

Koliko rock publike i klubova za svirku ima u tako malom mjestu i koliko kilometara treba prevaliti da se stigne do prvog većeg grada – okolnosti su koje kazuju koliko vjere u sebe mora imati rock bend iz takve sredine ne samo da opstane, već i da ima ambicije za autorski rad.

KOB je osnovan 2012. godine i članovi grupe su: Vanja Cvijanović (vokal, gitara), Siniša Borojević (back vokal, gitara), Milorad Nježić (bas gitara) i Duško Cikota (bubnjevi).

Kako kažu, ”sve što zaradimo na gažama, odvajamo na stranu i kad bude dovoljno, odmah ulazimo u studio, pa smo do sada snimili četiri pjesme, a za dvije od njih i spotove. Za sad imamo snimljene četiri pjesme od kojih smo za 2 snimili i spotove”.

Prva pjesma koju je KOB vizuelizirao obrada je čuvenog broja ”Oči boje meda” Ekatarine Velike, u kojoj su aranžmanom željeli predstaviti zvuk koji će izražavati i u autorskom radu.

Nakon obrade, KOB radi spot i za prvu autorsku pjesmu ”Strah”, za koju je muziku i tekst napisao pjevač Vanja.

Pjesme je nastala još 2014. godine, kada su Kostajnicu zadesile katastrofalne poplave, pa opisuje osjećaje mlade osobe koja je pretrpjela strahove i životne prepreke u vrijeme kada niko nije bio spreman na to.

Veliku pomoć bend je imao u Ninoslavu Dobrijeviću – Tikiju, producentu iz Banja Luke, koji je snimanjem i produciranjem, te miksom i masteringom u svom Digital Boyler Studiju ”Strahu” dao upečatljiv zvuk, a bendu se još priključio kao prateći vokal i klavijaturista.

KOB, bar se tako nadaju članovi benda, od ovog ljeta očekuje važne poticaje za svoj rad.

Grupa je pozvana da nastupi na Jelen Music Show live karavanu, koji se ove godine održava u nekoliko gradova u BiH, a kostajnička grupa će nastupiti 1. 7. u Bijeljini. Pored toga ima dogovorene nastupe u Prnjavoru, Gradišci, Sarajevu i Banja Luci, a s posebnim nestrpljenjem čekaju rezultate svojih prijava na ovogodišnji Demofest u Banja Luci i julski ZetFest kod Šipova, festival koji nije previše poznat ni u BiH, a ove godine ima sjajan line-up koji čine Brkovi, Bad Copy, Rambo Amadeus, Ritam nereda, Gužva u 16-ercu…

U vezi pitanja s početka priče, sam KOB rješava dio dileme: ”Moramo da kažemo da iza nas četvorice stoji jedna omalena grupa prijatelja koja zajedno s nama osmišlja scenarije za spotove, radi fotografije, nalazi lokacije, pronalazi rekvizite, osmišlja kostime i sve ostalo šta ide uz jedan projekat koje nosi ime KOB, a to su Denis, Siniša, Slaviša, Indir, Dunja, Davorka, Danijel, Petar… Želimo da pokažemo ljudima da, iako dolazimo iz male sredine, sve je u životu moguće postići uz prijatelje, porodicu i vjeru u svoj rad i u bolje sutra”.

Čekajući ”Sudnji dan” – a to je samo novi spot koji najavljuje KOB – fotogalerije i video snimke grupe možete pogledati na njihovoj stranci www.kob4music.com.

KOB u studiju
KOB u studiju