reper-iz-sobe

Možete biti sve što jeste ili želite, pa i – Reper iz sobe

Muzika - regija Show Time

Čini se da scena u cijelom regionu u zadnje vrijeme dobija pozitivan uzlet koji se dogođa kad se, napokon, počeo stavljati naglasak i na mlađe generacije. Tako je i u Hrvatskoj, gdje se u moru novih imena dogodio Ivan Grgić, umjetničkim imenom Reper Iz Sobe.

Bio je dovoljan tek jedan singl i gotovo ništa promocije, osim one ”uzdam se u frendove” da upadne u oči (ili bolje reći uši) publici, a na kraju i diskografu.

Moto Repera Iz Sobe je – život nije roze boje, ali i kad je teško, treba mu se znati narugati.

Uz istoimeni premijerni naslovni singl, objavljen pod okriljem Menarta, Reper Iz Sobe sebe opisuje kao atipičnog repera, objašnjavajući nastanak pjesme: ”Prvi stih pjesme počinje s ‘Nemam para’, ali kako mi nije prirodno da kukam, brzo je sve otišlo na zezanciju koja ima poantu; ono si što želis biti i smiješ biti drugačiji. Beat je nastao u glavi, ekipa je znala kako to odsvirat i dodat još nešto svoje i – bam!”

Pjesma će se naći na nadolazećem albumu na kojemu je većinu brojeva napisao Ivan Grgić, iako je, kaže autor, bend mnogo doprinio s izvanrednom svirkom i ponekom idejom.

Ivan Grgić je rođen 1984. u Zadru i s 19 godina seli u Zagreb na studij, a paralelno razvija ljubav prema sviranju gitare. Susret s muzikom Djanga Reinhardta ga potpuno obuzima i 2008. suosniva Gadjo Manouche, zagrebački gypsy swing sastav, koji je i danas aktivan.

Jazz, funk, soul, žanrovi iz kojih je nastao hip-hop, sve su to prve inspiracije Repera Iz Sobe, koji krajem 2017. počinje pisati tekstove te ih spaja s funk i soul gitarskim linijama. Godine 2018. okuplja bend kojeg čine Emir Čovran (bubnjar groove i neo-soul utjecaja), Mario Torbica (basista koji je jedan od glavnih aktera zlatnog doba jazz sessiona u Zagrebu) i Nikola Šantek (klavijature) i s njima počinje priča o novim muzičkim idejama.

Nije nevažno za razumijevanje Repera Iz Sobe: po završetku fakulteta, 2009. godine se zaposlio i nedugo potom ‘odposlio’ – kako bi svirao na ulici!