Nominacije za MTV Best Adria Act 2017 – lud, zbunjen, normalan

Muzika - regija Show Time

MTV Europe je danas objavio pet novih kandidata iz regije za trofej Best Adria Act i 12. novembra ćemo saznati novog laureata koji će na tronu naslijediti prošlogodišnjeg pobjednika, grupu S.A.R.S.

Nominirani su slovenački indie rock / modern pop sastav Koala Voice iz malog mjesta Kisovec nedaleko od Trbovlja, dvoje izvođača iz Hrvatske, virovitički pjevač Marin Jurić Čivro i pop pjevačica Nina Kraljić te dva predstavnika iz Srbije, beogradska r&b/pop pjevačica Sara Jo i pop-rock bend Ničim izazvan.

Ako je u prethodnih 12 izbora akcent bio na alternativnom, underground i progresivnom zvuku, ponekad na zvučnim imenima rocka i hip hopa, pa i na aktuelnim zvijezdama koje su već imale zapažen status u cijelom ‘Adria’ regionu, ovogodišnje nominacije su, u najmanju ruku, prilično zbunjujuće.

Podsjetimo, dakle, da su od 2005. među kandidatima i laureatima bili Siddharta, Massimo, Let3, Urban&4, Edo Maajka, Dubioza kolektiv, Hladno pivo, TBF, Marčelo, Jinx, Darkwood Dub, Laka, Van Gogh, Elemental, Who See, Frenkie, Sassja, Skroz, Kandžija, Punčke ili prošlogodišnji dobitnik trofeja, beogradski S.A.R.S.

Iz ovogodišnje petorke, naša je ocjena, izdvaja se slovenački kvartet.

Koala Voice (Manca Trampuš – gitara, vokal, Miha Prašnikar – bubnjevi, Domen Don Holc – gitara i Tilen Prašnikar – bas) imaju sedmogodišnji staž i tek su ove godine objavili prvi album ”Kangaroo’s a Neighbor”. Stilska mješavina indie rocka, modern popa, disca i punka, te kombinacija retro i modernog zvuka čine ih gotovo avandardom u odnosu na ostale izabrane kandidate.

Ostala četvorka su iz pop miljea i, zapravo su slika onoga čemu i komu je MTV danas i posvećen – teen generacija, sladunjavi pop, the show voice, pretty face…

Tako je Sara Jo (Sara Jovanović) proboj ostvarila u drugoj sezoni showa ”Prvi glas Srbije” prije pet godina, prije četiri je pjevala na Eurosongu, slavila je u izboru za zvijezdu časopisa ”Story”, dok je Nina Kraljić imala sličan put  na koji je krenula kao pobjednica ”Najljepši glas Hrvatske” 2015. godine, da bi prošle dobila tri nominacije za nagradu Porin i trofej osvojila u kategoriji novog izvođača, a iste godine svoju zemlju predstavljala na Eurosongu.

Pop-rock grupa Ničim izazvan (Vrbas – Beograd) u proljeće ove godine objavila je prvi istoimeni studijski album, koji im je producirao sarajevski majstor zvuka Ðani Pervan (ex Letu Štuke i Rundek Cargo Orchestra) i dijelom je sniman u mostarskom studiju MC Pavarotti.

Marin Jurić Čivro iz Virovitice bio je u finalu showa ”Najljepši glas Hrvatske” iste godine kada je Nina Kraljić pobijedila, a kao izvorno metal rock pjevaču mentor mu je bio Ivan Dečak iz Vatre, također rođen u Virovitici. No, singlovi koje Čivro poslije objavljuje daleko su od njegovih rock korijena.

Ako smo u uvodu ustanovili su su ovogodišnje nominacije zbunjujuće, onda je potrebna ‘poslanička replika’ – zbunjujuće su samo u poređenju sa listom ranijih kandidata za Best Adria Act. Za MTV kriterije i njihovu pibliku, potvrđujemo, nisu.

Inače, glasanje već počinje, a dodjela MTV EMA nagrada zakazana je za 12. novembar u Londonu.

Sara Jo
Sara Jo, tipičan mtv-jevski primjerak totalnog show biza