Sinead O’Connor stiže u Zagreb – veliki povratak kontroverzne pjevačice

Koncerti Muzika - svijet Show Time

Sinead O’Connor se vraća na sceni i, najavljujući novi album, kreće na turneju u okviru koje će 15. 1. 2020. nastupiti u Tvornici kulture, na koncertu limitiranog kapaciteta svega 1.200 ulaznica.

Nema kontroverznije osobe na svjetskoj rock sceni.

Irska alter art-rock pjevačica i autorica debitirala je 1987. s albumom The Lion and the Cobra koji je prilično dobro prihvaćen, a onda se, tri godine poslije, događa njena planetarna eksplozija – drugi album I Do Not Want What I Haven’t Got dospijeva na čelo svih velikih svjetskih top lista i ostvaruje rekordne prodaje, sve zahvaljujući pjesmi “Nothing Compares 2 U”.

Događali su se često takvi fenomeni. Pjesmu je napisao Prince i objavio 1985. na eponimnom albumu svog side-projekta The Family, ali je prošla nezapaženo. Ono što je od nje učinila u svojoj obradi Sinead postalo je senzacionalno.

Je li enormna slava bila preveliko opterećenje za tadašnju 24-godišnju pjevačicu, koje se odrazilo na cijeli njen kasniji život? Kako god, u narednim godinama nižu se kontroverze u vezi sa Sinead.

Prvi veliki, zapravo, za zapadni svijet najveći mogući, priredila je u oktobru 1990. godine, kada je u programu uživo emisije ”Saturday Night Live” priredila šok, pocijepavši fotografiju Pape u znak protesta zbog zlostavljanja djece.

U intervjuu za mazagin Curve, 2000. godine, O’Connorova objavljuje da je lezbijka, da bi, gostujući u The Oprah Winfrey Showu 2007., otkrila kako joj je još četiri godine ranije dijagnosticiran bipolarni poremećaj.

Godine 2017. promijenila je ime u Magda Davitt, rekavši u jednom intervjuu da želi biti “slobodna od patrijarhalnih robovskih imena, slobodna od roditeljske kletve”, da bi u ljeto te godine objavila potresnu video ispovijest ”Jedna od milion” govoreći o svom životu ”kakav ljudi ne bi trebali živjeti”. Slutnje o suicidalnosti prekinula je 2018. godine, obavještavajući javnost o svom prelasku na islam i novoj promjeni imena u Shuhada ‘Sadaqatkletva.

Činilo se da pjevačica izlazi iz svijeta muzike i da će album I’m Not Bossy, I’m the Boss iz 2014. ostati njeno zadnje djelo.

Ipak, pokazalo se da je video ”Milestones”, koji se pojavio u ljeto prošle godine, uvod u njen povratak, za koji sada znamo da će biti dio novog albuma.

Britanski mediji pišu da Sinead doživljava novi procvat karijere i da s novim bandom rasprodaje koncertne dvorane na Otoku, da priređuje najbolje nastupe unazad 15-ak godina, da se u radio programima opet vrte njene najpoznatije pjesme i da kreće na ozbiljnu turneju.

U Zagreb stiže 15. januara iduće godine, dva dana nakon koncerta u njemačkom Essenu, a nastavlja nastupima u Italiji, 16. i 17. 1., poslije čega planira veliku američku turneju, prvu nakon niza godina.

Prvo pojavljivanje na ovim prostorima sigurno će privući veliku pažnju, pa je organizator već danas pustio u prodaju early bird ulaznice po cijeni od 180 kn, što će se povećavati poslije 23. 12., te ograničeni broj karata za VIP sektor po trajnoj cijeni od 290 kn.