Hendrix

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Muzika - svijet Na današnji dan Show Time

1959 – Rođen Weird Al Yankovic, pjevač i autor čiji je zaštitni znak muzička satira. Roditelji njegovog oca Nicka Yankovica doseljenici su s područja nekadašnje Jugoslavije, koji su u Ameriku stigli početkom 20. stoljeća.

1961Little Stevie Wonder, u to vrijeme 11-godišnjak, snimio za Motown Records prvu pjesmu “Thank You (For Loving Me All The Way)”. Prvi albumi malog genija, kako su ga odmah prozvali, objavljeni su već 1962., ali na njih nije uvršten ovaj song.

1966 Jimi Hendrix sa svojim bendom Experience u londonskom De Lane Lea studiju snimio pjesmu za svoj prvi singl – “Hey Joe”. U Engleskoj je imala uspjeha na top listama, ali se u Americi nije ni pojavila u konkurenciji. No, postala je klasik rocka, uvršten među 500 najvećih svih vremena.

1968 – Objavljen singl američke R&B i soul pjevačke grupe The Temptations s pjesmom “Cloud Nine”. Značajna je zbog toga što je riječ o prvom tzv. psychedelic soul broju producenta Normana Whitfielda te zbog toga što je donio prvu Grammy nagradu za nekog izvođača iz čuvene diskografske kuće Motown poslije deset godina od njenog osnutka.

1974 – Miksanjem materijala u studiju RTV Ljubljana, završen je rad na prvom albumu grupe Bijelo dugme, koji je pod nazivom “Kad bi bio bijelo dugme” objavljen 11. 11. iste godine.

1977 – Rock grupa Parni valjak završila je u Jugotonovom studiju snimanje pjesama za svoj drugi album “Glavom kroz zid”, koji je objavljen 27. 12. iste godine. Istaknutije pjesme bile su “Uvijek ista priča”, “Kravata oko vrata (buntovnik bez razloga)” i “Lutka za bal”.

1978 – U riječkom klubu Modra održan prvi koncertni nastup punk grupe Termiti, jednog od prvih i istovremeno najznačajnijih punk bendova u tadašnjoj Jugoslaviji. Sastav su činili Predrag Kraljević (vokal), Robert Tičić Tica (gitara), Krešo Kaštelan (klavijature), Damir Plečić (bas) i Davor Horvat (bubnjevi). Nešto kasnije postava je promijenjena i novi članovi su bili basist Damir Martinović Mrle i klavijaturist Davor Tolja. Termini u svojoj četverogodišnjoj karijeri nisu objavili ni jedno svoje izdanje, ali su pjesme “Vjeran pas”, “Mama, s razlogom se brineš” i “Vremenska prognoza” uvrštene na kompilaciju “Novi punk val 78-80” u izdanju RTV Ljubljana. Po prestanku rada Termita, 1982. godine, Damir Martinović je osnovao grupu Strukturne ptice, a potom Let 2 koja je prerasla u Let 3.

1981 – Jugoton izdao četvrti studijski album zagrebačke pop grupe Novi fosili “Budi uvijek blizu” i izdanje je obilovalo hitovima koji su postali klasici domaće pop pjesmarice – “Plava košulja”, “Saša”, “Tonka” i “Ključ je ispod otirača”.

1984 – Izašao drugi album engleskog pop dua Wham pod nazivom “Make It Big”. Svih osam pjesama na albumu napisao je George Michael i najveći hitovi bili su “Wake Me Up Before You Go-Go”, “Freedom” i “Careless Whisper”, koja je kao singl prodana u više od 6 miliona primjeraka, dok je čak u 25 zemalja diljem svijeta bila na prvom mjestu top lista.

1990 – Jugoton objavio album sarajevske grupe Kotrljajuće kamenje pod nazivom “Samo je ljubav” i naslovna balada odmah je privukla pozornost. Istina, publiku je najprije fascinirala impresivna lista sjajnih gostujućih vokala koji se u njoj pojavljuju: Dejan Cukić, Dražen Žerić-Žera, Janez Bončina-Benč, Mladen Vojčić-Tifa, Neno Belan i Zorica Kondža. Zapažene pjesme bile su još “Dalmatinka”, “Šta to u nama”, “Plave sestrice” i “Neka drugom je da”.

1992 – Objavljen singl s baladom “I Will Always Love You” u izvedbi američke R&B pjevačice Whitney Houston, kojom je najavljen soundtrack album “Bodyguard” iz istoimenog filma. Riječ je o pjesmi koju je napisala Dolly Parton i njezin singl iz 1974. izabran je među najljepše ljubavne pjesme country muzike. No, obrada Whitney Houston postala je, poslije prikazivanja filma, planetarni megahit i singl je prodan u 12 miliona primjeraka diljem svijeta. Nagrađen je Grammyjem, a u brojnim izborima proglašen za jednu od najboljih balada ikada.

1995 – U 1 danu 3 kontinenta. Hard rock grupa Def Leppard uspjela je održati tri koncerta na tri kontinenta, i to sve u istom danu! Bilo je to na današnji dan 1995. godine i nastupili su u Maroku, Londonu i Kanadi, a na sva tri mjesta pojavili su se pola sata prije ponoći zahvaljujući različitim vremenskim zonama i brzom avionskom prijevozu.

1996 – Objavljen album ljubljanske industrial grupe Laibach “Jesus Christ Superstar”. Riječ je o obradi rock opere koju su 1970. napisali Andrew Lloyd Webber i Tim Rice i koja je iste godine u svijetu objavljena kao LP album, na kojem je naslovnu ulogu Isusa pjevao Ian Gillan iz grupe Deep Purple.

2007 – Objavljen zajednički album bivšeg pjevača grupe Led Zeppelin, Roberta Planta, i američke country zvijezde Alison Krauss pod nazivom “Raising Sand”, za koji su dobili čak pet Grammy nagrada, među ostalim za album godine, najbolji pop i country duet te za singl godine “Please read the letter”.

2007 – Prvi u cjelosti regionalni specijalizirani glazbeni/muzički portal GLAS.BA pojavio se u “svjetskoj mreži” na današnji dan 2007. godine. Zabilježeni broj posjetitelja tek rođenog portala tokom prvog dana iznosio je – 18. Statistika za prvi rođendan pokazala je da je najviše posjetitelja portala iz Hrvatske (28,3 %), a slijede posjetitelji iz BiH (27,1 %), Srbije i Crne Gore zajedno (17 %), te ostalih zemalja. U dnevnom broju posjeta portal glas.ba je nakon godinu dana uspio doći do 3000 čitatelja. Prestao je izlaziti poslije pet godina i obnovljen je u jesen 2016.

2014 – Umro Alvin Stardust (72), jedan od lidera britanskog glam rocka u 1970-im godinama.