Gilan-Goblini

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. avgust / kolovoz

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939. – Rođen Ginger Baker, britanski rock bubnjar Ginger Baker, član grupa Graham Bond Organization, Cream, Blind Faith i Ginger Baker’s Air Force.

1940. – Rođen Johnny Nash, afro-američki pjevač i autor, prvi izvođač koji nije bio porijeklom s Jamajke, a snimao je reggae pjesme.

1945. – Rođen Ian Gillan, britanski rock pjevač, član sastava Episode Six, prije nego što je 1969. počelo njegovo najpoznatije i najslavnije pjevačko razdoblje s grupom Deep Purple.

1951. – Rođen John Deacon, basista grupe Queen i autor nekih od njihovih najpoznatijih pjesama, kao “You’re My Best Friend”, “I Want to Break Free” i “Another One Bites the Dust”.

1963. – Rođen Joey Tempest, pjevač švedske hard rock grupe Europe i njihov glavni autor pjesama, koji potpisuje i najveće hitove, “The Final Countdown”, “Rock the Night” i “Superstitious”.

1983. – Objavljen singl ”Red Red Wine” najpoznatije ‘bijele’ reggae grupe, britanskog sastava UB40, a riječ je o obradi songa Neila Diamonda iz 1968. s kojom je UB40 najavio album “Labour of Love”, jedan od dva najuspješnija naslova u karijeri.

1985. – U izdanju Diskotona izašao drugi studijski album sarajevske pop-rock grupe Valentino nazvan “No 2”. Album je producirao njihov novi član Nikša Bratoš i kao hitovi izdvojile su se pjesme “Bez tebe”, “Jugovići” i balada “Ne boj se”.

1988. – Zvanično objavljeno je da je pjesma “Hound Dog” Elvisa Presleyja song koji je najviše puta reproduciran u američkim juke-box uređajima ikada. Pjesmu je Elvis snimio 1953. godine, a njezine obrade snimili su John Entwistle, Jimi Hendrix & Little Richard, The Everly Brothers, Jerry Lee Lewis, Robert Palmer, Gene Vincent, Eric Clapton i brojni drugi.

1993. – Počeo prvi mađarski open-air rock festival Sziget, koji će poslije nekoliko godina postati jedan od najvećih europskih događaja ove vrste. Trajao je do 25. 8. i u programu su nastupali uglavnom mađarski sastavi, koje je kao jedan od headlinera predvodila blues grupa Hobo. U udarnim terminima je nastupilo samo nekoliko grupa izvan Mađarske, a među njima su bili – Ekatarina Velika (20. 8.) i Dado Topić (23. 8.).

1994. – Dvije godine poslije osnivanja, šabačka punk rock grupa Goblini u studiju “Do-Re-Mi” u Novom Sadu završila snimanje albuma “Istinite priče 1. deo” s pjesmama “Cipjonka” i “eLeSDi se vraća kući” koje su postale među najslavnijim naslovima u njihovoj karijeri.