Debi album sarajevske trash-metal grupe Lepra

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Sarajevski thrash metal bend Lepra objavljuje svoj prvi album “Hellfire Madness”, koji je snimljen augustu 2022., a za njega tvrde – nema puno bendova koji mogu svirati ovako brzo i sa ovakvom energijom u Sarajevu.

Bend je formiran krajem 2018. i cijelo vrijeme njegova konstanta su Dario Tokić na bass gitari i Josip Radoš na električnoj gitari. Poslije više promjena u postavu u prvoj godini, ekipi su se pridružili Luka Vidović na bubnju i Adin Hammer na drugoj gitari, a on uskoro postaje i vokalista.

Poslje nekoliko proba odlučuju da sviraju thrash metal covere, ali se odmah posvećuju i autorskom radu i tako nastaje pjesma “Kill’ Em” koja je potaknuta društvenim stanjem mladih u Sarajevu.

Krajem 2020. Lepra izbacuje prvi EP koji nosi naziv “Thrash All Night” s pjesmama “Kill’ Em”, “Thrash All Night” i “Lepra”. U februaru naredne godine u postavu ulazi aktuelni bubnjar Omar Operta i bend se još više okreće autorskom radu, te nastaju nove pjesme koje postaju favorit među publikom, “Prodigy” i “Princess of Hell”.

Cijelu 2022. sarajevski trash-metalci provode u snimanju albuma te ga, očekujući njegov skorašnji izlazak, najavljuju singlom “Run or R.I.P.”.

– Aktuelni cilj i motiv sviranja je da metal scena u Sarajevu treba da se proširi i poboljša uz druge gradove kao Tuzla koja je neka vrsta bosanske metropole ovog žanra. Dakle, Lepra već radi skice za drugi album za koji već imaju pet novih pjesama, – kažu članovi benda.

Prvijenac koji možete poslušati online rezultat je rada svih članova: Ovaj album je linearno nastao. Kako je ko od članova donosio pjesme u studio tako smo ih svirali i radili na njima kako bi dobile svoj zadnji oblik koji se može čuti na albumu. To se može najviše primjetiti u temama pjesama. Svaki od nas se koncentrisao na specifičnu stvar kada je pisao svoj tekst i svoju muziku.