Preminuo Kornelije Bata Kovač, pionir i velikan ex-YU muzike

In memoriam Muzika - regija Show Time

Kornelije Kovač preminuo je u Beogradu u 81. godini od komplikacija prouzročenih korona virusom.

Kornelije Kovač je rođen 1942. u Nišu i budući da nije položio prijemni na beogradskoj Muzičkoj akademiji, pokušao je u Sarajevu i uspio.  U Sarajevu 1961. osniva svoj prvi sastav, jazz trio BKB, a iz tog razdoblja je i njegova prva uspješna pjesma ”Četiri mladića idu s Trebevića”.

Kao novi klavijaturist, Indexima je pristupio 1966. i s njima, baveći se uglavnom aranžmanima, proveo je dvije godine, da bi u jesen ’68. preselio u Beograd i osnivao svoju Korni grupu. Kroz sastav je prošlo nekoliko pjevača, a najveći trag ostavili su Zlatko Pejaković i Dado Topić, koji su snimili neke od klasika domaćeg rocka, kao ”Edita”, ”Put za istok” i ”Jedna žena”.

Po raspadu Korni grupe, Bata Kovač je kao autor, aranžer i producent presudno utjecao na karijere brojnih velikih pop i rock izvođača poput Zdravka Čolića, Generacije 5, Bajage i Instruktora, a veliki broj djela komponirao je za kazalište, film i televiziju. Njegove pjesme našle su se na albumima koji su izdavani u Španjolskoj, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Nizozemskoj, Finskoj…

Zadnje diskografsko izdanje Bate Kovača objavila je 2017. godine Croatia Records pod nazivom ”Ovozemaljski raj” i riječ je o kolekciji TV, filmskih i teatarskih tema nastalih od 1972. do 2011. Isti izdavač je 2020. objavio i box-set ””Korni grupa/Kornelije Kovač – Original album collection” sa šest albuma.