RnB dominantan na Grammyju, naravno. A koja je pozicija rocka?

Muzika - svijet Show Time

Najveći gubitnici 60. dodjele Grammy nagrada su slavni reper Jay Z, koji je imao 8 rekordnih nominacija, a nije osvojio trofej ni u jednoj kategoriji, te Luis Fonsi čiji ”Despacito”, naslušaniji broj godine, nije postao i zvanično najbolja pjesma godine.

S druge strane, apsolutni slavodobitnik je Bruno Mars. Dobio je šest nominacija, osvojio je šest nagrada, uključujući i tri glavne – album godine, pjesma godine i snimak godine, te za RnB album, nastup i pjesmu (“That’s what I like”), što je ocijenjeno zanimljivom pobjedom rhythm & bluesa nad hip hopom.

Britanac Ed Sheeran također može biti zadovoljan: imao je samo dvije nominacije i u obje kategorije pokupio nagradu – za najbolji vokalni pop album i najboljeg solo pop izvođača za pjesmu “Shape of You”.

U potonjoj kategoriji bio je jedini nominirani muškarac, pa je to bio jedan od trenutaka za raspravu (u svjetlu poznatih ženskih pokreta iz prošle godine) o tome koliko su žene diskriminirane u svemu, pa i na muzičkoj sceni. Jedina žena posebno izdvojane na Grammyju je Alessia Cara, proglašena najboljim novim imenom.

Prošle je godine hip-hop je i formalno istisnuo rock s pozicije dominantnog žanra u američkoj muzičkoj industriji, ali već dugo ovaj žanr ni u ceremoniji Grammyja nije u prvom planu, pa ga nije bilo ni u jednom generalnom žanru.

Grammy 2018 – Mastodon

U specijaliziranim kategorijama rocka i bluesa dobitnici su:

Best Rock Performance:
“You Want It Darker” – Leonard Cohen

Best Metal Performance:
“Sultan’s Curse” – Mastodon

Best Rock Song:
“Run” – Foo Fighters

Best Rock Album:
A Deeper Understanding – The War On Drugs

Best Alternative Music Album:
Sleep Well Beast – The National

Best Traditional Blues Album:
Blue & Lonesome – The Rolling Stones

Best Contemporary Blues Album:
TajMo – Taj Mahal and Keb’ Mo’

U kategoriji najboljeg muzičkog filma bilo je i rock kandidata – One More Time With Feeling (Nick Cave & The Bad Seeds) i Long Strange Trip (The Grateful Dead) – a trofej je dobila dokumentarna mini serija The Defiant Ones (razni izvođači), u čijih nekoliko epizoda su se pojavile brojne rap zvijezde, ali i Bruce Springsteen, Bono Vox, Patti Smith, Stevie Nicks i Tom Petty.

Foto: Getty Images

Metallica ipak bez prve Grammy nagrade za najbolji rock album