UMRO CHARLIE WATTS. Kraj za Rolling Stonese?

In memoriam Muzika - svijet Show Time

“S ogromnom tugom objavljujemo smrt našeg voljenog Charliea Wattsa. Preminuo je danas u londonskoj bolnici okružen svojom porodicom”, objavili su svjetski mediji.

Charlie Watts je preminuo u 80. godini, oporavljajući se od neodređenog medicinskog zahvata, o kojem je prije mjesec dana objavljena samo informacija da je bio uspješan.

Kada su nedavno Rolling Stonesi objelodanili da krajem septembra kreću na turneju ”No Filter” po SAD-u, javnost su upoznali da im se Charlie Watts neće pridružiti, jer su mu liječnici preporučili “odmor i oporavak”.

Za zamjenu je izabran Steve Jordan, 64-godišnji američki bubnjar koji je svirao s nebrojenim najvećim svjetskim rock zvijezdama, a poveznicu sa Stonesima čini sudjelovanje na sva tri solo albuma Keitha Richardsa (uključujući zadnji ”Crosseyed heart” iz 2015.).

Poznato je kako je Richards upravo Charliea Wattsa smatrao svojim glavnim osloncem u Stonesima. Njegov transfer u bend, 1963. godine, ocijenio je ključnim trenutkom s kojim su mladi i nepoznati Stonesi dobili ”legitimnost” na sceni, jer su privukli vrlo cijenjenog jazz muzičara.

Iz autobiografije slavnog gitariste saznali smo koliko je Charlie bio prevažna karika i u studiju i na koncertima te da je često on određivao tonalitet, ritam i atmosferu pjesama na živim svirkama.

Događali su se u bendu prijelomni trenuci, od prerane smrti Briana Jonesa, osnivača i prvog lidera, do odlazaka iz postave ritam gitariste Micka Taylora  i basiste Billa Wymana, ali su ih Stonesi sve preživjeli. U tome je presudno bilo što je njihov zaštitni znak uvijek činio autorski dvojac Jagger-Richards, no Richards je rekao da bez Charliea Wattsa nema Rolling Stonesa. Ne samo zbog toga što je uz njih dva jedini član benda koji se pojavio na svim njihovim studijskim albumima, nego upravo zbog njegove muzičke grandioznosti. I ljudske veličine.

Spomenutu ”No Filter” turneju prekinula pandemija. Očekujući jenjavanje pošasti ove jeseni, bend je najavio njezin američki nastavak, ali se dugo nosio s problemom da turneju ni jedna velika osiguravajuća kuća nije željela osigurati zbog straha od novog prekida ili čak otkazivanja, što bi donijelo enormne gubitke.

Nepoznanica je kako je to sređeno, no engleski mediji su uglavnom negativno komentirali odluku da se svira, a pogotovo nakon hospitalizacije Charliea Wattsa. Nije previše pomoglo ni obrazloženje da će Steve Jordan biti samo privremena zamjena i da će se originalni bubnjar priključiti ekipi kada se oporavi.

Na veliku žalost, Charlie Watts je preminuo.

Šta će biti s turnejom? Moguće je: The Show Must Go One. And the Money Must Go One.

Ali, u pravu je Keith – sada to više nisu Stonesi.

Šta bi bilo da je bilo? Često se u životu susrećemo s ovim otrcanom frazom. Da su Rolling Stonesi odustali od nastavka ”No Filter” turneje i fanovima diljem svijeta poručili da su svoje odradili (a više od svega što su učinili nisu mogli!) da li bi to bio najdostojanstveniji završetak goleme karijere? Nažalost, u novom svjetlu može ispasti da se ona iscjeđivala do zadnjeg atoma.

Gorak je to okus. Ipak, brzo će izblijediti. The Rolling Stones su veličanstvene ikone pop kulture i ta činjenica će zauvijek trajati.

U ovom trenutku važno je samo: počivaj u miru i slava ti, Charlie Watts!