Aronija kao lijek

Ljekovito bilje

Bobica aronije (Aronia melanocarpa) je plod malog stabla aronije koje je porijeklom iz istočne Kanade i istočnih Sjedinjenih Država.

Bobice aronije sadrže malo vlakana, ali jedna porcija nije dobar izvor vitamina ili minerala. Iako mnogi opisuju bobice aronije kao previše trpke za jelo, voće se još uvijek konzumira u hrani i pićima zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti. Iako postoje neke studije koje podupiru upotrebu bobica aronije za bolje zdravlje, nisu sve zdravstvene tvrdnje potkrijepljene znanošću.

Nutritivne činjenice bobica aronije

Jedna četvrtina šalice (12 g) osušenih bobica aronije sadrži 45 kalorija, 0 g proteina, 10 g ugljikohidrata i 0 g masti. Ovu nutritivnu informaciju daje USDA. USDA daje samo nutritivne informacije za voće u mikroosušenom obliku i obliku soka, ne i za svježe bobičasto voće.

Kalorije: 45
Masnoća: 0g
Natrij: 0 mg
Ugljikohidrati: 10 g
Šećeri: 3g
Vlakna: 3 g
Proteini: 0g
Kalcij: 20 mg
Željezo: 0,36 mg
Ugljikohidrati

Većina kalorija u porciji od četvrtine šalice bobica aronije su ugljikohidrati. Pojesti ćete 10 grama ugljikohidrata u jednoj porciji. Tri grama tih kalorija ugljikohidrata su prirodni šećeri, a 3 grama su vlakna.

masti
U porciji bobica aronije od četvrtine šalice nema masnoće.

Protein
Bobice aronije nisu izvor proteina.

Vitamini i minerali
Prema podacima USDA, bobice aronije osiguravaju 20 mg kalcija ili 2% dnevne vrijednosti (DV) koju osigurava američka Uprava za hranu i lijekove. Jedna porcija također osigurava 0,36 mg željeza, također 2% dnevne vrijednosti.1

Drugi izvori istraživanja sugeriraju da bobice aronije sadrže vitamin C, vitamin E,2 vitamin B i vitamin K, iako određene količine nisu naznačene. Prema jednom objavljenom izvješću, sastav i zdravstvena vrijednost ovog voća ovise o mnogim čimbenicima, uključujući sortu, zrelost, okolišne i klimatske uvjete u kojima se bobičasto voće uzgaja.3

Kalorije
Jedna četvrtina šalice (12 g) mikro osušenih bobica aronije daje 45 kalorija.

Sažetak
Standardizirane nutritivne informacije za bobice aronije nisu široko dostupne, ali USDA izvještava da voće ima malo kalorija i nema masti, proteina i natrija. Plod osigurava male količine kalcija i željeza.

Zdravstvene dobrobiti aronije

Bobice aronije obično se jedu kao hrana u Rusiji i dijelovima istočne Europe. Potrošači u drugim dijelovima svijeta konzumiraju bobice u različitim oblicima za upravljanje zdravstvenim stanjima kao što su bolesti srca, visoki kolesterol, visoki krvni tlak i druga stanja. No, znanstveni dokazi koji podržavaju ove upotrebe su ograničeni.

Potencijal za prevenciju bolesti
Bobice aronije izvrstan su izvor antioksidansa, posebno polifenola, kao što su fenolne kiseline (neoklorogenske i klorogenske kiseline) i flavonoidi (antocijani, proantocijanidini i flavonoli). Poznato je da polifenoli promiču dobro zdravlje na razne načine.4

Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti tijela od određenih bolesti, uključujući metaboličke poremećaje, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i hipertenziju. Međutim, znanstvenici također priznaju da se polifenoli u bobicama aronije razlikuju ovisno o pojedinoj sorti, stupnju zrelosti ploda, mjestu uzgoja i klimatskim uvjetima.4

Također nije poznato koliko se polifenola apsorbira u tijelu kada se konzumiraju bobice aronije. Dakle, iako postoji potencijal da voće pruži određena svojstva za jačanje zdravlja, nije poznato imaju li mjerljivi utjecaj na bilo koju bolest.

Može sniziti krvni tlak
Znanstvenici pokušavaju razumjeti kako bobice aronije mogu pomoći u liječenju hipertenzije (visokog krvnog tlaka). Obećavajuća studija na životinjama objavljena 2017. sugerira da aktivne tvari u bobicama aronije mogu imati pozitivan učinak na krvni tlak.5

Studije koje pokazuju ovaj učinak na ljudi su ograničene. Jedno istraživanje provedeno 2007. pokazalo je da ekstrakt bobica aronije u kombinaciji sa statinima pomaže u smanjenju krvnog tlaka kod pacijenata nakon srčanog udara.6

Starija studija pokazala je sličan učinak kod pacijenata s poviješću srčanih udara.7 Ali obje studije su imale ograničenja i novije studije nisu provedene. Potrebno je poduzeti daljnje studije prije nego što znanstvenici budu sigurni da li i kako konzumacija bobičastog voća može utjecati na krvni tlak.

Može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava
Postoje ograničeni dokazi da pijenje soka od bobica aronije može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava kod starijih pacijenata. U jednoj studiji, štićenici staračkog doma praćeni su šest mjeseci. Jedna grupa je tri mjeseca konzumirala sok od bobica aronije, a zatim sljedeća tri mjeseca placebo.

Druga skupina učinila je obrnuto, uzimajući placebo tri mjeseca i sok od bobica aronije sljedeća tri mjeseca. Znanstvenici su primijetili značajno smanjenje urina.