Evolucija još traje – rad na novom albumu ‘Kocka je bačena’

Muzika - regija Show Time

Symphonic / gothic / melodic metal bend Evolucija formiran je 2007. godine u pomoravskom mjestu Ćuprija i ima tri objavljena albuma, ‘’Baklja slobode’’ (2007.), ‘’Igra počinje’’ (2016.) i ‘’Hunt’’ (2018.).

Ovih mjeseci bend intenzivno radi na novom albumu, što je povod za razgovor sa osnivačem i frontmenom Dragišom Marinjesom.

Za uvod spomenimo da je “Hunt” izabran je za album godine u Njemačkoj, na šta su se nadovezale dvije mini turneje po Evropi na kojima je Evolucija između ostalog nastupila i sa Paradise Lost, Children of Boddom i Doro. Za prošlu godinu planirana je njihova turneja po Kini, ali je otkazana zbog pandemije, pa se bend, umjesto mirovanja, odlučio da intenzivno radi na četvrtom albumu.

Razgovarao i zabilježio: Nenad Popović

Kako teku radovi na novom albumu?

Epidemija je pomerila izlazak našeg novog studijskog albuma, koji smo započeli 2019. ali zbog koncertnih aktivnosti benda malo smo usporili i onda nas je zadesila ova velika pošast koja je sve usporila i u jednom trenutku nas čak i zaustavila, kao da smo se izgubili. Najteže nam je palo otkazivanje velike turneje po Kini i nekoliko velikih nastupa. Onda je naišao onaj mirniji period kada smo nastavili sa radom na albumu tako da su četiri pesme kompletno snimljene a za ostale su snimljene gitare i imamo sve tekstove, tako da čekamo povoljnu situaciju da se nasnimi bubanj, bas i na kraju vokali.

Koji je radni naziv albuma?

Za sada nema pravog naziva, ali ako bi posmatrali tematski i stilski novi album, onda bi moglo da bude “Kocka je bačena / One Dime For the Good Luck”.

Koliko će na albumu biti pesama?

Na engleskoj verziji albuma će biti 10 pesama a na srpskom za sada je u planu 8 pesama.
Što se tiče domaće verzije, očekujemo veću medijsku podršku jer bez toga je svaki trud uzaludan, a na žalost to nije samo slučaj sa nama. Verujem da će neko shvatiti da mi nemamo samo pet bendova i da treba dati šansu i drugima.

Ovoga puta radite i sa zanimljivim saradnicima…

Ovoga puta imamo dosta saradnika i svako daje svoj pečat na albumu. Jako važnu ulogu u tome ima naš producent Marko Vučković (Alister), on je i jedan od najvažnijih članova benda, najbolje nas poznaje, naš je tonac na svim nastupima, angažovan je na svim poljima i najviše radi. Tu je i naša draga Marija Mihajlović, ona je voklani producent, po meni je jedna od najdoslednijih i najkorektnijih osoba u muzickom svetu. Prateće vokale peva Ana Maglica. Aranžmane za dve pesme je uradio naš veliki klavijaturista Saša Lokner i zaista je odradio maestralno. Tekstove na englekom je napisao moj najveći drug i prijatelj Ljubomir Sedlar, a pisali su ih i Čutura, Marija i Duda. Presudnu ulogu u snimanju ima Dragan Urošević Uroš, ja bez njega ne mogu da zamislim rad na albumu. Za orkestracije je zadužen Nikola Nikita Jeremić, predavač na SAE institutu i već dokazani kompozitor/aranžer muzike za film i video igre. Album se snima kod Čede u Jagodini, vokale za četiri pesme smo snimali u Beogradu, snimatelj je bio Andreja Jovanović. A biće tu još gostiju do kraja snimanja.

Kada bi album mogao da bude gotov?

Naš plan je da do proleća sve završimo i da pošaljemo na miks i mastering, jedini problem je kako će izgledati epidemiološka situacija, od toga sve zavisi, jer ne želimo nikakav rizik, mi očekujemo da će doći do smirivanja situacije. Mi smo spremni.

U nastavku možete pogledati snimke i atmosferu iz studija, uz ekskluzivnu priliku da čujete inserte novih songova.