Yu grupa pod maskama – koncertno obilježavanje 50 godina

Muzika - regija Show Time

Institucija jugoslavenskog rocka Yu Grupa ove godine slavi veliki jubilej, 50 godina na sceni, a obilježava ga koncertom na svoj rođendan 29. 11. u beogradskoj Kombank dvorani.

Koncert Yu Grupe u nekadašnjem Domu sindikata, u okviru koncertnog serijala promoterske kuće Long Play “Pod maskama”, samo je mala najava za iduću godinu, kada u očekivanim sigurnim zdravstvenim okolnostima najdugovječniji aktivni rock bend priprema slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavješteni.

Od osnivanja 1970. godine, na čelu sa braćom Žikom i Dragijem Jelićem, te prošavši kroz brojne faze i postave, Yu grupa je objavila niz značajnih albuma, od istoimenog debija iz 1973. do posljednjeg “Evo stojim tu” (2016), te u svom opusu snimila niz antologijskih pjesmama kao “Crni leptir”, “Čudna šuma”, “Kosovski božuri”, “Od zlata jabuka”, “Mornar”, “Dunavom još šibaju vetrovi”…

YU grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu “Sinagoga”, 29. novembra iste godine, legendarni DJ Zoran Modli (preminuo početkom 2020.) pozvao je publiku da im odabere ime i te večeri, na tadašnji Dan Republike, postali su YU grupa. Kuriozitet je da su kasnije svirali redovne rođendanske koncerte 29. 11.

Autorske i sviračke tragove u grupi ostavio je i tuzlanski gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković te gitarista Nedžat Maculja.