Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu

Čitam Cooltura Muzika BiH Show Time

Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača grupe Indexi, napisao je knjigu o prvim godinama popularnog sarajevskog sastava, kroz emotivne i initimne priče o nezaboravnom vremenu.

Šesnaest godina poslije prve biografije Indexa ”U inat godinama”, napisane u romansiranoj formi, konačno se pojavila i nova pod nazivom ”Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu”, posebno vrijedna jer je nastala iz pera suosnivača i člana grupe, Ismeta Nune Arnautalića.

Arnautalić je zajedno sa Šefkom Akšamijom 1962. godine osnovao Indexe u kojima je svirao ritam gitaru, te uz druge brojeve potpisao prvu autorsku melodiju koju je na ploči objavila grupa (instrumental ”Nikada”, 1964.). Odlaskom na odsluženje vojnog roka, Ismet Arnautalić prestaje biti član postave, da bi 1971. s Goranom Bregovićem formirao rock grupu Jutro, preteču Bijelog dugmeta.

Nakon Jutra, Arnautalić piše pjesme za nekoliko sarajevskih pop pjevača, ali se više posvećuje drugoj strani muzike, kao urednik u Muzičkoj produkciji Radio-televizije Sarajevo, da bi u poratnom vremenu osnovao svoju produkcijsku i filmsku kuću ”Saga”, koja je kroz više od 20 godina snimila niz dokumentaraca, što postaju vrijedna svjedočanstva o Sarajevu, sarajevskoj muzičkoj sceni i duhu jednog vremena.

Dakle, novu knjigu o Indexima napisao je insajder, neko itekako upućen u sve što se dešavalo u ranim godinama grupe i u cijelom muzičkom svijetu poznatom po odrednici ‘posebna sarajevska pop i rock škola’.

– Knjiga sadrži 60 priča i više od 120 slika iz privatne arhive, od kojih neke nikada ranije nisu objavljivane. Pojedine su prvi put ispričane, neke teme sam proširio, a ima i dosta anegdota. Knjiga je pisana u opuštenom maniru. Nisam ja pravi pisac. Pisao sam kako se sjećam, od djetinjstva do kraja 1969. godine, kada sam otišao u vojsku i više se nisam vraćao u Indexe, – o knjizi kazuje Ismet Nuno Arnautalić.

Među brojnim impresijama o njegovom djelu, izdvajamo riječi Milića Vukašinovića, koji je i sam jedno vrijeme bio bubnjar u Indexima: Još uvijek sam pod dojmom i nostalgijom, jer si tako uvjerljivo i sa ljubavlju ispričao priču našeg života, svih nas koji smo dio te veličanstvene sarajevske muzičke scene i veličanstvenog života koji smo tada živjeli. Svaka čast i hvala ti na knjizi.

Posebno nadahnut i emotivan u prologu knjige je Nedžad Nele Begović: Poput učenika koji nije spremio lekciju, Nuno se oslonio na prepisivanje onoga do sebe.  A onaj do njega je on sam, a u klupi iza leđa mu Iskustvo i život. I namjestili mu da razabere vinjete ondašnjeg vremena i da ih ponudi samo nama odabranima. Odabranima da ovo pročitamo.

Knjigu ”Priče o muzici, Indexima i prijateljstvu” Ismet Nuno Arnautalić će predstaviti publici zeničkog festivala muzičkog dokumentarnog filma ”dokuMfest”, koji počinje 28. 9. premijerom prvog dokumentarnog filma pod nazivom ”Indexi” u produkciji BHT 1, kao djelo autorsko-rediteljskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića.