Lud, zbunjen, normalan? Kako korona nije zaustavila Seasplash?

Koncerti Muzika - regija Show Time

Na lokaciji uvale Martinska kod Šibenika održan je 18. Seasplash festival, face to face, a desetak dana nakon njegove organizacije nije se pokazalo da je novo žarište korone. Dakle, ”nova strvarnost”, ipak, ne mora biti virtuelna.

Nakon što je skoro panično otkazana većina festivala i kod nas i u svijetu, čak i neki planirani za jesen, Seasplash je održan od 16. do 19. 7. 2020. sa više od 40 izvođača bass i sound system kulture i publikom mahom iz Hrvatske, ali i Austrije, Belgije, Grčke, Francuske, Njemačke, Poljska…

Valjda je 10 dana ”čekanja” hoće li se festival pretvoriti u epidemiološku bombu sasvim dovoljno za obrnuti zaključak – sve je završeno u najboljem redu, jer Martinska nije postala novi klaster.

Uz sve preporučene postupke – mjerenje temperature na ulasku, ispunjavanje upitnika, sredstva za dezinfekciju na svim ključnim pozicijama, stalne maske na licu cjelokupnog osoblja i smanjen broj posjetilaca koji se nisu morali natiskivati jedan uz drugog – šibenski festival je pokazao da nova muzička stvarnost ne mora biti virtuelna.

Britanski Zion Train, te Kandžija, Digitron Sound, Ilko Čuljić, Filip Motovunski, Playground Hustle, Aklea Neon sa Sista Salute pokazali su još jedan dio nove stvarnosti – i sa dominantno domaćim izvođačima može se uraditi odličan festiaval.

Spada li Šibenik među (svjetske) fenomene ili se realnije i odgovornije nosi sa trenutnimfestival izazovima?

Naime, nakon Seasplaha održana je ŠI gitarijada (25. 7.), a slijede elektronski undergrounf Slurp! festival (31. 7.), bass festival Membrain (7. i 8. 8.), dance & electronic Blast fest (14.-18. 8.) i Martinska Punk festival (21. i 22. 8.).

Lud, zbunjen, normalan?!!!

Seasplash 2020 (Facebook)