Umjetnost otkrivanja neotkrivenih zvijezda

Muzika - svijet Show Time

Priča o kantautoru Kirku McElhinneyju iz Manchestera može biti vrlo poučna za svakog našeg ovdašnjeg muzičara koji je na početku karijere i ima ambicije.

Kirk McElhinney je i u Velikoj Britaniji relativno nepoznato ime i zašto onda priča o njemu na stranicama jednog balkanskog portala?

Sigurno se svakome od vas dogodilo da u internetskim labirintima odlutate mimo utabanih staza i, ako imate sreće i dovoljno znatiželje, otkrijete poneku čaroliju koja vas zagolica, a na koju nikada ne bi nabasali osim tom igrom slučaja.

Tako je i nama, u jednoj prilici, u beskrajnoj prašumi iskočio Kirk McElhinney i jedan impulsivni lajk za dojam o njegovoj muzici izazvao je efekt leptira. Da parafraziramo slavnu rečenicu novinara Jamesa Gleika, ”Ako zamah krila leptira uznemiri zrak u Pekingu, mogao bi izazvati oluju u New Yorku”, jedno čudno balkansko ‘ić-prezime’ među desetinama britanskih otvorilo je komunikaciju sa obostranom željom – našom, da više upoznamo muziku koju stvara kantuator iz Manchestera o kojem nikada ranije nismo ništa čuli i Kirkovom, da se predstavi ljudima u nekom dalekom kutku Balkana o kojemu, bar kada je o muzici riječ, nikada ništa nije čuo.

Tako saznajemo da je Kirk McElhinney odrastao u Rochdaleu i akustičnu gitaru počeo svirati kao 12-godišnjak, a kada je imao 18, svijet mu se okrenuo naglavačle nakon što je čuo kako svira engleski folk jazz fusion gitarista Bert Jansch, zbog kojeg je prvi put u ruke uzeo električnu gitaru.

Kasnije je imao sreću i da svira sa svojim guruom Janschom, ali i sa nekim velikim muzičarima, kao što su Tommy Emmanuel i Jan Akerman, lider holandske progresivne rock grupe Focus.

Iako je cijelu karijeru kreirao kao kantautorsku solističku, jedno vrijeme je imao akustičarsku folk rock grupu The Safires i upravo s njom 2010. objavio prvi album ”Epic in the Ordinary”.

Svoj solo debi imao je 2014. godine, kada je izdao album ”World Gone Blind”, sa kojeg bismo vam rado pustili vrlo nadahnutu obradu klasika ”Inner City Blues”, pjesme koju je soul velikan Marvin Gaye snimio na svom znamenitom albumu What’s Going On iz 1971.

Umjesto toga ipak ”Cold Embrace” sa nadolazećeg albuma Kirka McElhinneyja ”You Are Not Your Past” čiji izlazak je najavljen za avgust 2020.

”It’s therapy. It’s meditation.. it’s true…. it keeps me in the moment and centred.. if I let it, and yet it’s a mystery. It’s something I have to do. I’m always playing or noodling but I never practice… and never have… I simply love it and how It makes me feel. True Escapism” – tako muziku doživljava Kirk McElhinney.

Kada smo ga pitali je li ikada čuo nekog balkanskog muzičara, priznao je da nije, ali iskreno zatražio da mu preporučimo neka imena… ”Slušat ću, muzika je pravi univerzalni jezik. U muzici uvijek možete pronaći istinu. Ako je vaša namjera čista i časna… pokazat će se. A isto važi i za suprotno”, dodao je Kirk.

Iz ove naše perspektive, vrlo zanimljivo je njegovo razmišljanje o današnjoj muzičkoj industriji u Velikoj Britaniji i pitanju koliko muzičari njegovog ranga mogu živjeti od muzike.

”Situacija se stalno mijenja, na bolje i na gore, i uvijek će tako biti. Ali, u pogrešnoj ste igri ako želite zaraditi. To vam nikada ne bi trebao biti glavni cilj. Budite onda odvjetnik ili tako nešto. Gledajte, ljubav prema muzici i sviranju muzike, stvaranju zvuka, uvijek bi trebali biti prirodna pokretačka snaga. Ako se predate nečemu sa unutrašnjom ljubavlju, tada je sve što se događa izvan vašeg nadzora. To je ionako sve samo sreća.”

Za kraj, tražili smo da nam preporuči kantautore koji su njegovi favoriti u Velikoj Britaniji.

Kirsty Almeida, Zoe Kyoti, John Ellis, Nitin Sawhney, Paddy Wilde i Jon Coley imena su koja je Kirk McElhinney izdvojio. Da, ništa vam ne znače, kao ni njegovo, uostalom, da ste slučajno nabasali na njega poput nas. Ali, znatiželja neka vas povede…

Poučak ove priče, upućen, kako smo u podnaslovu naveli, svima koji tek grade muzičku karijeru: nikada ne zanemarite ni jednu reakciju slušatelja koji je svoje vrijeme posvetio vašoj muzici, jer svaka od njih može biti vaš efekat leptira.

F. Abdagić / J. Dujmović

Muzika Kirka McElhinneyja na Spotifyju.