Crni Dani CERN-a objavili album s posvetom svom poginulom gitaristi

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Alternativni art-rock bend Crni dani CERN-a iz Lukavca objavio je album ”Prazninama” pod etiketom Muzičke produkcije BHRT, osam mjeseci nakon što je prekinut rad na njegovom završetku zbog pogibije gitariste i autora Rijada Šišića na tonskoj probi.

Crni dani CERN-a pojavili su se na sceni 2015. godine i već naredne objavili EP “Prva čestica – Strast” za nezavisnu izdavačku kuću Slušaj najglasnije.

Kao alternativci s artističkom misijom, izdvojili su se zvukom kojemu je teško naći jednu žanrovsku odrednicu, jer ga čine eksperimentiranje, miješanje poznatih stilova i metaforičko oslikavanje sebe, svoje generacije i okruženja.

U finišu rada na prvom ‘cjelovečernjem’ albumu sa 10 pjesama, u novembru 2019. godine dogodila se tragedija – na tonskoj probi prije koncerta u Hadžićima, od strujnog udara smrtno je stradao gitarista CERN-a, Rijad Šišić.

Trebalo je puno snage da ostatak benda (Samir Zahirović, Edin Kozarević, Semir Gosić, Nermin Omerović i Ninoslav Rikert) finalizira album čije pjesme su autorski potpisali svi kolektivno, zajedno sa Rijadom Šišićem, koji je uz Nermina Omerovića radio još produkciju, snimanje i montažu, te sudjelovao u kreiranju dizajniranju planiranog CD izdanja.

Osam mjeseci nakon tragedije, ”Prazninama” se pojavio sa završnim produkcijskim pečatom Dražena Mulaosmanovića (Pogon Tuzla) i Adnana Mušanovića (Muzička produkcija BHRT).

Album koji čini trajnu počast Rijadu Šišiću prati videospot za pjesmu ”Krila”.

Naslovna fotografija: Crni Dani CERN-a na koncertu u Srebreniku, 2016.

Tragedija: od strujnog udara na bini poginuo gitarista grupe Crni Dani Cern-a