60 godina festivala Omladina – kapitalna monografija Nenada Boškovića

Muzika - regija Show Time

Rijetko se događa, kada je muzička publicistika u pitanju, da autor i izdavač potpišu ugovor o djelu koje još nije završeno, a upravo to se dogodilo sa monografijom o legendarnom subotičkom festivalu Omladina.

Festival Omladina inicirali su Josip Kovač (otac slavnog rock muzičara Kornelija Bate Kovača) i Aleksandar Jančikin, a prvi je izveden 1961. godine.

Zamišljen kao predstavljanje mladih autora i izvođača pop i kasnije rock muzike, sa nagradama žirija i publike isključivo za autore, Omladina je bio prvi festival tog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i generalno među prvima, pokrenut samo tri godine poslije znamenite Opatije, godinu nakon Splitskog festivala i iste godine sa Beogradskim prolećem.

U prvim godinama Omladine među zapaženim i nagrađivanim autorima bili su tada nepoznati Kornelije Kovač, te Sylvester Levay, u 1970-im poznat kao osnivač popularne disco grupe Silver Convention (”Fly Robin, Fly”).

Na Omladini su premijere imali brojni slavni autori i izvođači, kao Zdenko Runjić (1963.), Bisera Veletanlić (1964.), Kemal Monteno (1966.), Dragan Jelić (1968.), Ibrica Jusić (1969.), Jadranka Stojaković (1973.), Miladin Šobić (1976.), a na festivalu su se pojavljivale i već poznate ili nadolazeće rock grupe, Indexi, Džentlmeni, Dinamiti, Lutajuća srca, dok su u 1970-im i ’80-im u Subotici kao gosti počeli svirati Leb i sol, Teška industrija, Galija, Atomsko sklonište, Let3, Električni orgazam…

Zanimljivo je spomenuti još neke znamenite rock grupe, nagrađene na Omladini – Pekinška patka, Film, Šarlo akrobata, Idoli, Lačni Franz, Kerber, KUD Idijoti, Mladen Vojičić Tifa (kao pjevač grupe Top).

Već ovaj površni pregled potvrđuje koliko je zanimljiv i vrijedan festival Omladina, a pripremajući se za njegov 60. rođendan, nedavno je beogradski izdavač “Multimedia Music” potpisao ugovor sa novinarom i autorom Nenadom Boškovićem o izdavanju kapitalne monografije radnog naziva “60 godina festivala Omladina” i, kako je zamišljeno, knjigu će pratiti 6 CD-a, sa snimcima aktera, grupa i solista koji čine bogatu tradiciju festivala.

Nenad Bošković je dugo radio na kreiranju i ostvarenju ovog vrlo obimnog i složenog projekta, sa čijim rezultatima bismo trebali biti upoznati 2021. godine, kada je planirano objavljivanje monografije.