Jall Aux Jeux_live

Izašao prvi album neobične i sjajne bihaćke grupe Jall Aux Yeux​

Muzika BiH Show Time

Jure Petrović, inače profesor francuskog jezika u Katoličkom školskom centru u Bihaću, krajem 2015. napisao je nekoliko pjesama na francuskom jeziku i odsvirao ih pred prijateljem Jasminom Hadžisadikovićem. Ovome se to svijedlo i ubrzo njih dvojica okuplaju ekipu…

To je najkraća storija u nepitičnom muzičkom sastavu u BiH i cijelom regionu. Pod nazivom Jall Aux Yeux​ okupio je sedam članova: Jure Petrović (gitara), Jasmin Hadžisadiković (gitara i mandolina), Adnan Suljanović (bubanj), Marko Ivaniš (bas), Sanel Kabiljagić (truba), Elvedin Malkoč (saksofon) i Sanel Jušić (vokal).

Pjevati na francuskom i nije baš posebna vijest (premda se svi ostali odlučuju za engleski), ali muzika koju Jall Aux Yeux izvodi jeste posebna – spajaju tradicionalno i moderno, miješaju različite žanrove (rock, punk, folk, pop, funk, šansona, latino) čak i unutar jedne pjesme, bogato i maštovito aranžiraju svaku temu, a to što malo koji slušatelj razumije stihove nadoknađuju atmosferičnom muzikom. Uostalom, zabavno zvuči da ni jedan član benda, osim lidera Petrovića, ne razumije francuski. Ils ne parlent pas français.

Prvu pjesmu grupa je snimila u proljeće 2016. godine i onda se odmah posvetila radu na albumu, čiji prvi dio je snimljen u decembru iste godine u mostarskom studiju Pavarotti (snimatelj Saša Karabatak i tehničar Sead Zaklan), a drugi nastavljen u bihaćkom studiju Amadeus (snimatelj i tehničar Nemdžad Alić).

Album “Salutations du Fond du Monde” (Pozdrav sa dna svijeta), koji je 11. 5. objavljen pod etiketom Juda Records iz Sinja, ima deset pjesama koje su izabrane između dvadesetak koje se nalaze u repertoaru benda, a sve su, kako kažu, neka vrsta muzičke razglednice Bosne i Hercegovine.

Među temama dvije su plod i nekih posebnih suradnji: prva sa sarajevskom pjevačicom iznimna glasa Almom Abdagić (”Ici ou la”) i druga s Ivanom Katićem Johnom iz sinjske rock grupe M.O.R.T. (”Je te cherche”).

Jall Aux Yeux je, bar u ovom trenutku, usmjeren na osvajanje pažnje domaće publike, pa, nakon bihaćke promocije, najavljuje skorašnje pojavljivanje u Sinju, Prijedoru, Banja Luci, Nišu, Cazinu, Kninu… No, vrsta njihovog world musica mogla bi privući publiku i diljem kontinenta, što bi značilo da bh. scena ima zanimljiv izvozni adut.

Ako vas je sve ovo zagolicalo, album možete besplatno preuzeti na bendovoj Bandcamp stranici.