Pet BH singl noviteta – RokenRole, Kolektivna šteta, Subversion, Sopot i Luddit

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Na pragu ljeta, koje kalendarski počinje za pet dana, počinje bivati sinamično i zanimljivo na BH rosk sceni sa pet noviteta iz Sarajeva, Banja Luke i Bihaća.

Ademir Alcantara Mulaosmanović alias RockenRole basista je i izvorni član sarajevske grupe Pank Flojd, koja je u poznu jesen 2019. objavila debitantski album “Olimpijka”. Prije nekoliko mjeseci bend je ugovorio seriju koncerata za promociju izdanja, ali su svi otkazani zbog pandemijske krize. U međuvremenu je RokenRole krenuo u solo vode i objavio EP ‘Sratisfakcija‘ sa tri pjesme, koje kompletno autorski potpisuje, a uz vokal na snimanju je svirao gitaru i bas, dok je kao bubnjara ‘posudio’ bendovskog saradnika Simona Rojasa iz čileanskog rock benda The ReAktion.

Kolektivna šteta je novo ime na sarajevskoj rock sceni i premijerno se predstavlja pjesmom ‘Fukara‘, za koju su muziku, aranžman i tekst radili su članovi benda, Ajdin Džomba i Emin Ligata, dok se i u ovu priču upleto Simona Rojas u ulozi producenta.

Banjalučka rock grupa Subversion spada među veterane, jer je formirana ranih devedesetih, ali su u dva navrata imali duge pauze, pa su tek 2017. ostvarili projekt ”Demo proba 2017. godine”, a početkom 2019. počeli raditi i na prvom studijskom albumu. Predstavili su ga prošle godine pjesmom “Naši heroji” i ovih dana novom, ”Slobodna”. Ekupu čine Dalibor Mrša (vokal i bas), Borko Stajčić (gitara i prateći vokal) i David Popović (bubanj i prateći vokal).

Sopot iz Banja Luke sebe opisuje kao projekt ”dub & drum ‘n’ bass melting with Balkan vocals and instruments”. Pripremajući četvrti još neimenovani album (nasljednik izdanja ”Sopotnik” iz 2013.), ekipa je još 2017. objavila prvi najavni video-singl, pjesmu ”Radi…” i zbog neobjašnjenih okolnosti tek ovih dana objavili su novu pjesmu simboličnog naziva ”Krenimo iz početka”. Autor muzike i teksta je Petar Topalović, produkciju je obavio Sopot Mix i mastering je uradio Ninoslav Dobrijević – Tiki @ Digital Boyler studio.

Bihaćki bend Luddit ima konstantnu dinamiku na putu do svog albuma prvijenca. Za četvrti singl napisali su: Pred vama je naša nova pjesma, ”Kinezi (Savršeni um)”, koja će biti dio našeg prvog albuma. Neuspješnom udvaraču u pomoć dolazi milijardu i dvjesto miliona Kineza, užareno sunce subsaharskog kraja, hiljadu sedamsto pjesnika iz pakla i srditi Jahve. Uspjeh je zagarantiran!…

Naslovna fotografija: RokenRole, Subversion, Luddit