Drugi način još traje na svoj način (3 videa)

Muzika - regija Show Time

Zagrebačka rock grupa Drugi način u svojih 40 i nešto godina nije previše snimala (zapravo je premalo), ali jeste često svirala. U prošloj godini konačno su izdali novi album i sad čekamo više nastupa po BiH.

Samo kratki podsjetnik: metamorfozom iz Novih akorda, grupa Drugi način je rođena u oktobru 1974. i već naredne godine izlazi njihov prvi eponimni album. Sa nesvakidašnje dvije gitare i dvije flaute u postavi te megahitovima ”Lile su kiše” i ”Stari grad” odmah su postali senzacija. U narednih nekoliko godina snimili su samo par singlova – uključujući još jedan veliki hit ”Prođe ovaj dan” – a onda su poslije drugog albuma ”Ponovo na putu” (1982.) znali svirati nevjerovatnih skoro 150 koncerata godišnje, ali u studio više nisu ulazili.

Nije se sasvim ugasio Drugi način, ali u ovih prethodnih četvrt stoljeća svirao je tek povremeno i (nije se to odmah znalo) prije 5 godina konačno opet ušao u studio. Nove pjesme radili su polako i pažljivo, odmjeravali svaki ton, da bi konačno, krajem juna 2016. pod etiketom Menarta, osvanuo njihov tek treći studijski album nazvan (možda s nekom simbolikom?) ”Zgubidan”.

Među puno više snimljenog materijala, za album su odabrali 11 pjesma, među kojima su i dvije obrade. Prvu, ‘House of the king’ holandske simfo-rock grupe Focus, snimili su jer je već dugo bila njihov koncertni adut, a druga, ‘Trebao sam, ali nisam’ Drage Mlinarca je njihova počast dugogodišnjem prijatelju. Bonus na albumu je i koncertni snimak njihove kultne pjesme ‘Prođe ovaj dan’.

Drugi način u Tvornici
Koncertna promocija albuma u zagrebačkoj Tvornici

Uz gostovanje impresivnog broja prijatelja i uglednih muzičara, među kojima su Zdenka Kovačiček i Vedran Božić, dobili smo album koji se sada zaista može nazvati ‘ponovo na našem putu’, a posvećen je njihovom dugogodišnjem gitaristi Davoru Senčaru koji je preminuo 2011. godine.

Obzirom da je Drugi način tokom godina puno mijenjao postavu, navedimo današnju: Branko Požgajec (vokal/flauta), Božo Ilić Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara/vokal), Damir Vuk (klavijature/vokal), Mario Domazet (gitara) i Mladen Palenkaš (bubnjevi/udaraljke/vokal).

Pogledajte spotove za dvije nove pjesme sa albuma, ‘Ljubav od porculana’ i naslovna ‘Zgubidan’, te živu izvedbu ‘Prođe ovaj dan’ sa koncertne promocije u zagrebačkoj Tvornici 29.10.2016.