FENA Novost: Preminuo književnik Jozo Mašić Dankić

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-09 16:19:37

Preminuo književnik Jozo Mašić Dankić

TOMISLAVGRAD, 9. siječnja (FENA) – Hrvatski, bosanskohercegovački i duvanjski književnik, novinar, slikar i kipar Jozo Mašić Dankić preminuo je jutros u 61. godini života.

 Jozo Mašić Dankić rođen je 13. studenoga 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavnim i odgovornim urednikom Tomislavgradskih ratnih novina (TRN). U to vrijeme, kao tajnik Matice hrvatske Ogranak Tomislavgrad, priredio je niz izložbi, tribina, predstavljanja knjiga, književnih večeri…

 U vrijeme Domovinskog rata jedan je od urednika Hercegbosanske novinske agencije (HABENA) sa sjedištem u Međugorju (kasnije u Mostaru), zatim jedan od glavnih urednika tjedna “Horizont” te kolumnist u tjedniku “Hercegovački tjednik” kao i stručni savjetnik za kulturno-umjetničke programe u Domu kulture (danas KIC) u Tomislavgradu, gdje jedno vrijeme obnašao dužnost pomoćnika ministra za kulturu, prosvjetu i šport općine Tomislavgrad.

 Bavio se književnim i književno-kritičnim radom od pokretanja “Naših ognjišta”. Između ostaloga, napisao je i recenziju za roman Zdravka Nikića “Strah i glad”. Objelodanio je knjigu priča “Roman o Ljiljani” te više od dvije stotine književno-kritičkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, političkih kolumni…

 Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a “Roman o Ljiljani” uvršten je u ediciju “Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga”.  Bio je članom Društva hrvatskih književnika (Zagreb)  i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik.

 Bavio se slikarstvom i kiparstvom, a s glumcima amaterima iz Tomislavgrada i Čapljine na scenu je postavio nekoliko (svojih i “tuđih”) dramskih tekstova.

 Zadnjih godina Jozo Mašić bio je uposlen u Srednjoj strukovnoj školi, a zatim je obnašao dužnost ravnatelja u Gimnaziji Marka Marulića.

 Prije nekoliko dana (3. siječnja 2017.) u Tomislavgradu je predstavljena njegova nova zbirka pripovijedaka “Ljudi i tice” na kojoj zbog bolesti nije mogao sudjelovati.

 Posljednji ispraćaj Joze Mašića Dankića bit će u utorak, 10. siječnja 2017. na mjesnome groblju u Sarajlijama kod Tomslavgrada u 14 sati. Počivao u miru Božjemu.

(FENA) Z.N.

http://ift.tt/2j9KsbS