Jacques Houdek

Houdek opet o prekograničnim pjevačima – malo bi ‘naše’, malo bi ‘tuđe’

Brbljaonica Show Time

Prije tri mjeseca bio je žestoki protivnik nominacije bosanskohercegovačke pjevačice Amire Medunjanin za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a sada se javlja kao zaštitnik druge pjevačice iz ove zemlje, Ilme Karahmet, tvrdeći da za njega nema naših i tuđih.

”Ilma Karahmet. Glas od kojeg vam se naježi svaka dlačica na tijelu. Emocija samo takva! Ipak, ne čujemo ju u “hrvatskom” eteru, ne čitamo o njoj u “našim” medijima. Zašto, pitate se? Zato jer je draga i megatalentirana Ilma uglavnom (čast izuzecima!) stavljena na ignore. I to, vjerujte mi, isključivo iz razloga jer se zove Ilma Karahmet i dolazi iz BiH. Djevojka je došla “kod nas” i legitimno pobijedila na “našem” talent showu RTL Zvijezde… Nakon toga odmah lansirala pjesmu ‘Podižem glas’ koju sam samo za nju sa zadovoljstvom napisao. Pokušali smo svim srcem podržati ju – no politike u glazbenom svijetu rekle su – NE”, riječi su to Jaquesa Houdeka, zagrebačkog pjevača koji se samo tri mjeseca ranije obrušio na društvenoj mreži na činjenicu da se ”za Porina natječu osobe bez hrvatskog državljanstva”, konkretno, bosanskohercegovačka pjevačica Amira Medunjanin u kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe pjevačica.

“Osobno, za mene nema naših i tuđih – za mene samo postoje talentirani i netalentirani. Pa, zašto onda stalno neke prosjeke veličamo, a neke preočite i istinske talente ignoriramo?”, kaže Houdek.

U čemu je ključna razlika između Amire i Ilme?

Za ovu drugu Houdek je napisao pjesmu i ništa neće zaraditi od tantijema ako se ona ne vrti u hrvatskim radijskim programima.

Nije zagrebački pjevač jedini koji je pobrkao lončiće. Ali, odjek njegovih javnih istupa nije zanemariv.

Tako se u jednom bh. internetskom mediju, uz njegovu pobunu protiv ”naših” i ”tuđih”, može pojaviti komentar čitatelja – ”onda je jasno da Ilme nema sa namjerom. I to zato sto je muslimanka, Bošnjakinja, a ne zato sto je iz Bosne”.

Površnog i napaljenog čitatelja ne zanima da je druga Bošnjakinja dobila ne samo nominaciju, nego i osvojila nagradu Porin u Hrvatskoj. Površne i napaljene čitatelje stvaraju neprincipijelni stavovi javnih osoba. Koji nas onda trebaju više brinuti od naivne i neupućene publike.