Fikusi

Glas.ba otkriva: Ko su fkr… sarajevski Fikusi?!

Muzika BiH Show Time

Objavljena je prva najava devetog izdanja beogradskog Miksera, ”najvećeg regionalnog festivala kreativnosti”, i pored niza zvijezda (Edo Maajka, Film, Disciplin A Kitchme), za oko su nam zapeli Fikusi, o kojima nigdje ne možete pronaći ni slovce.

Dakle, Mikser festival će biti priređen od 25. do 28. maja u silosima Žitomlina na donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom “Migracija”, a organizator je objavio prva imena učesnika.

U petak 26. 5. nastupaju britanski garage punk band Avalnche Party, beogradski E-Play, pa Disciplin A Kitschme i poslije ponoći party organizacija Kišobran.

Subota: pjevačica Bojana Vunturišević (ex Svi na pod) u pratnji benda, a koja je pjesmom “Kese etikete” najavila izlazak prvog albuma “Daljine”, zatim Zemlja gruva i u finišu Edo Maajka, dok poslijeponoćni Love Revolution Party rade grčki, izraelski i Mikser-House DJ-evi.

Za završnicu, u nedjelju 27. maja, ostavljeni su sarajevski Fikusi (slika ispod) i legendarni Jura Stublić & Film.

Fikusi

E, pa ko su famozni Fikusi, o kojima nigdje ne možete pronaći ni slovca?!

Glas.ba ekskluzivno otkriva: riječ je o ”novom zajebantskom sarajevskom bendu, koji je snimio album sa osam pjesama, za kojeg sada traži izdavača”.

Kakvi jesu naznaku daje pjesma ”Ovca”, zapravo pjesma o janjetu koje nikad neće postati ovca zbog famozne Jablanice.

https://www.facebook.com/127175101154560/videos/129583660913704/

Iza Fikusa stoji njihov idejni tvorac, te autor svih pjesama i producent materijala, Goran Pršić – Masni.

Među njegovim poznatim autorskim i producentskim radovima su Tifin albumSpreman sam na sve” (2013.), na kojem je autor muzike, tekstova i aranžmana, te je obavio produkciju, dok je na albumu ”Ljudi, selo tone? sarajevske garažne rock grupe Protest, zajedno s njihovim pjevačem Damirom Nevesinjcem, imao iste uloge. Ipak (sasvim lični stav) najimpresivniji rezultat je ostvario na albumu Irine Kapetanović & VIA krv mi vri” iz 2002. godine s impresivnim pjesmama poput naslovne, te ”Mercedes Benz”, ”Gavran”, ”Mrazevi” i ”Super si kad šutiš”.

Masni je, poslije dugotrajnijeg izbivanja iz Sarajeva, eto, krenuo u novu muzičku avanturu sa Fikusima (pjevač Fiko je inspiracija za ime grupe), u kojima su još gitarista Goran Komorović i bubnjar Berin Tuzlić, dok Goran Pršić ima i muzičku ulogu bas gitariste.

Pjesma ”Ovca”, koju ste mogli samo čuti, za desetak dana bi se trebala pojaviti kao prvi video spot i zvanična najava albuma, a on bi mogao unijeti malo veselja na muzičku scenu u BiH.

Fikusi