Nord_live

Pozor: riječki rock bend Nord sa vrlo zanimljivim korijenima!

Muzika - regija Show Time

Alternativni rock sastav Nord već je s tri video singla najavio prvi album koji će se pojaviti za desetak dana, a predstavljajući ekipu sačinjenu od vrlo iskusnih riječkih muzičara, podsjećamo na neke davne i vrlo zanimljive temelje iz kojih je novi bend nastao.

Nord postoji od kraja 2013. godine i čine ga vokal i basista Mihael Prosen, gitaristi Vedran Vučković i Dorian Bogut, klavijaturista Bojan Brnčić i bubnjar Tino Margan.

Sa iznimnim pedigreom u rocku, koji su neki od njih pojedinačno stvarali godinama ranije, u njihovoj Rijeci su odmah mogli znati veliki potencijal novog benda, a na širem planu je vrlo brzo potvrđen – Nord je 2015. pobijedio na banjalučkom Demofestu i 2016. na pulskoj Gitarijadi.

Prije pojavljivanja na festivalu u Banja Luci, grupa je već imala 5 studijskih pjesama, koje su od ljeta 2014. snimali sa producentom Matejom Zecom, a kao prvi singl u proljeće 2015. pustili su video spot ”Play Restart’‘. Budući da još nisu imali oficijelno izdanje albuma, zadovoljili su kriterij za regionalni demo festival i – ‘kao as na desetku’ – došla je pobjeda te nagrada, snimanje albuma.

Njegov izlazak je bio najavljen za kraj te 2015. godine, no studijski rad se odužio i Nord je pustio u javnost još jedan video singl, ”Shadows”, te prije nekoliko dana treći, ”Killing Me, Killing You”. Naime, sada je već izvjesno – album prvijenac pod nazivom ”Play Restart” izlazi 21. 4. pod etiketom Geenger Recordsa.

Kako se najavljuje, ovo izdanje predstavlja ”novi početak, kojim Nord izražava pozitivan stav prema životu i glazbi. Pjevač/basista Mihael Prosen i gitarista Vedran Vučković već se mogu smatrati veteranima hrvatske rock i metal scene, dok ostali članovi benda donose novije utjecaje na zvuk benda”.

Podsjetimo, ili ćemo neke tek upoznati, sa spomenutim veteranskim statusom prve dvojice.

Vedran Vučković je bio član riječke grupe Unlogic Skill, koja ostaje zapisana kao prva rap metal/nu metal grupa na Balkanu!!!

Sa albumima ”Zakon” iz 1988. i ”Nelogični” iz 2001., te hitovima ”Daj mi dim” i ”Daj pive” (što je trebalo biti teško ostvarivo u njihovom žanru), postali su velika nada hrvatskog rocka i, zanimljivo, 2001. su dobili pozivnicu da otvore prvo izdanje Heineken Music Festa u Zenici, koji će nekoliko godina biti najveći demo rock festival u BiH. Iako su svirali u konkurenciji puno poznatijih i popularnijih Bajage i Instruktora te Ramba Amadeusa, Unlogic Skill su svojim nevjerovatno energičnim klupskim nastupom 4. 8., žargonski rečeno, razvalili zeničku publiku. Nažalost, bio je to labuđi pjev grupe, jer je njihov pjevač Damir Badurina Bada iduće godine prekinuo muzičku karijeru i Skillsi su se raspali.

Pjevač Mihael Prosen upravo je u to vrijeme bio frontmen riječkog alternativ-metal benda Father, a ovaj je igrom sudbine nastupio na istom zeničkom HMF festivalu, 2003. godine, kao takmičarska demo grupa (slika ispod) i Prosen je nagrađen kao najbolji vokal u konkurenciji 60 bendova iz cijelog regiona izabranih za nastup.

Father - Rijeka (2003)

Kakav je to bio fascinantan bend govori nekoliko podataka: poslije objavljivanja albuma ”Inspirita”, 2005. godine, Father je ugovor potpisao sa britanskim Revol Recordsom, koji je za tamošnje tržište izdao taj album, a bend se, uz brojne klupske nastupe u Engleskoj, na sceni pojavljivao uz neke od najslavnijih imena, kao Apocalyptica (2003. i 2011.), Anthrax (2005.), Sisters of Mercy (2006.), Korn (2007.), Skunk Anansie (2010.), Mastodon i Slayer (2012.).

Evo, u kontekstu tvrdnje da je za Prosena i Vučkovića Nord neka vrsta novog početka, pravi smisao dobija njihov PR opis: ”Snaga, izravnost i jednostavnost, elementi su kojima Nord gradi svoj glazbeni put. Njihovo shvaćanje rock glazbe zasniva se na konceptu beskonačne kreativnosti i upravo zbog toga ruši žanrovska očekivanja. Utjecaji benda protežu se od hard rocka, grungea pa sve do popa i eksperimentalne glazbe”.

Dva spota koje uz ovu priču možete vidjeti i čuti dovoljna su ilustracija, a cijeli ugođaj ćemo doživjeti poslije skorašnjeg izlaska kompletnog albuma.