Pregled singlova: Merima & Jelena, Brodsky, Ogenj, Kal, Wossner

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

U žanrovskoj raznolikosti novih izdanja koja izdvajamo baš odskaču tri broja world musica u vrlo interesantnim formama – jedan je psihodelični jazzy, drugi je kajkavski punk’n’roll i treći gypsy rockabilly. Zanimljivo za poslušati.

U svijetu znamenita solistica na harmonici, Sarajka s američkom adresom Merima Ključo, i mostarska vokalna solistica raskošna glasa, Jelena Milušić, snimile su obradu jednog od klasika iz opusa Tome Zdravkovića “Noćas mi srce pati”, koja će se naći na nadolazećem Jeleninom solo albumu. Zanimljivo, ove umjetnice su i na zajedničkom albumu ”Lume” iz 2018. godine snimile još jednu Tominu poznatu temu, ”Danka”, koja jeste imala značajan otklon od originala, ali nova je obrada još ”hrabrija”, gotovo eksperimentalna i psihodelična u jazzy-world ruhu.

Ogenj iz Koprivnice je do prije dvije-tri godine bio samo lokalna atrakcija s pjesmama na kajkavskom narječju, ali su poslije dva Porina, među kojima je vrlo značajan onaj za najboljeg novog izvođača godine, dobili pažnju i onih koji ni u ostalim dijelovima Hrvatske baš ne razumiju uvijek o čemu pjevaju. No, njihov eksplozivni punk’n’roll i vrlo intenzivno koncertiranje probili su jezične barijere i Ogenj je sad bend koji se traži. S albuma “Si kak jen” (Svi kao jedan) bend je skinuo novi singl “Zanavek buš moja” (Zauvijek ćeš biti moja), što je još jedna pjesma zbog koje na svirkama ne miruju ni ruke ni noge publike.

Svi koji su slušali, a pogotovo oni koji su ih doživjeli uživo, beogradsku grupu Kal doživljavaju kao jedan od najeksplozivnijih bendova ovih prostora. Pet svirača, Dragan Ristić (lider i glavni autor), Dušan Gnjidić, Marko Jevtović, Miloš Dinčić i Milorad Jevremović Šalajko, s pjevačicom vragolankom moćnoga glasa Aleksandrom Veljković, svoju muziku nazivaju rock’n’roma, ili gypsy rockabilly i uz njih je baš nemoguće biti ravnodušan. U novom spotu za pjesmu ”Batman” svi sjede, ali na koncertu – možete zamisliti!

Slavonskobrodska rock grupa Brodsky pauzirala je tri godine  i povratak im obilježava singl ”Crno-bijelo u boji”, koju autorski potpisuje bubnjar Zoran Šimić. Sastavljen od bivših članova grupa Casablanca, Fruštuk, Stage i Republika, slavonskobrodskih bendova koji imaju objavljene albume, Brodsky je sad valjda spreman da i sam završi važno poglavlje – svoj prvi album.

Za kraj idemo do Londona, u stvari London stiže do nas i od tamo nam se javio naš muzičar imenom Gene Wossner, kratkom porukom – album ”The Near Perfect Life of Gene Wossner” je na bandcampu i You Tube kanalu i njegova ideja je vrlo jednostavna – gitarski pop, manje ili više šaljive ljubavne pjesme otpjevane na engleskom, i to je to.

Sve pjesme autorski potpisuje Gene Wossner, osim broja ”Monteno”, koji je obrada poznate teme sarajevskog kantautora ”Nije htjela”. U prilogu je You Tube verzija cijelog albuma.