Umro Brian Howe, nekadašnji pjevač rock grupe Bad Company

In memoriam Show Time

Brian Howe je preminuo 6. maja u 67. godini zbog kardio-šoka, tri godine nakon što je preživio srčani udar.

Howe se pročuo kada je dobio ulogu vodećeg vokala na albumu “Penetrator” (objavljen u januaru 1984.) američkog hard rock gitariste Teda Nugenta i na kojem je najuspješnija pjesma bila “Tied Up in Love”.

Dvije godine kasnije, lider engleske grupe Bad Company, gitarista Mick Ralphs, dovodi ga kao zamjenu za Paula Rodgersa, koji je otpočeo solo karijeru i kasnije se priključio Queenu.

Brian Howe je sa Bad Company snimio četiri albuma, ”Fame and Fortune“ (1986.), ”Dangerous Age“ (1988.), ”Holy Water“ (1990.) i “Here Comes Trouble” (1992.) i na njima je bio glavni autor pjesama, među kojima su istaknute “Holy Water” i “Here Comes Trouble”.

Zbog neslaganja Ralphsom i bubnjarom Simonom Kirkeom, Bad Company je napustio 1992. godine i krenuo na turneju s Lynyrdom Skynyrdom, a poslije prvog solo albuma ”Tangled in Blue” (1997.) snimio je još dva.

Veliku kontinentalnu turneju za promociju svog trećeg albuma ”Hot Tin Roof” najavio je bio za 2018. godinu, priređujući 2017. nekoliko koncerata za zagrijavanje, ali je sve prekinuo srčani udar poslije kojeg se povukao sa scene.