Muzički zapisi iz izolacijskog doma: Almas, NesKoh, Steel, Million

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Još će dugo trajati oporavak muzičke scene, iako su se autori prilagodili, stvarajući pjesme čija je inspiracija pandemija i izolacija ili samo želja da budu optimistični.

Iz te produkcije izdvojili smo četiri singla.

Almas Smajlovic je snimio pjesmu “Samoća”, čija je priča, zapravo, nastala prije skoro 30 godina u drugačijoj ‘samoći’ ratne opsade u stihovima Bakira Hadžiomerovića, a ova nova je sada bila poticaj Amlasu Smajloviću za melodiju.

Sarajevaskom rock pjevaču u ”Samoći” su se pridružili Dado Mušanović (klavir), Nedžad Merdžanović (akustična gitara) i hor Superar Cadneza pod vodstvom Alme Karić, a snimanje je obavljeno u studiju Antika uz miks i mastering koji je obavio Enes Zlatar Bure.

Bosanskohercegovački kantautor NesKoH koji živi u Francuskoj nastavlja saradnju sa sarajevskim Hayat Productionom pod čijom etiketom se pojavila njegova nova balada “Kako da ti oprostim”.

Beogradski hard rock benda Steel, koji je drugi album ”Minut po minut” objavio krajem prošle godine, u izolaciji je uradio novu pjesmu ”Ostani, ne izlazi”, čija poruka je jasan doprinos nastojatu da se što brže prebrodi trenutna kriza.

Zagrebački gitarista i autor Slavko Remenarić, suosnivač legendarne grupe Boa iz osamdesetih, nakon prestanka rada s matičnim bendom vratio se na scenu sa novim projektom pod nazivom Million (a tako se zvala uspješna pjesma Boe iz 1982.).

Nastupna i zgodna pjesma zove se ”Nisam dobar”, vokalnu ulogu dobio je Ernest Ivković i snimak je nastao u studiju producenta Zvonimira Duspera – Dusa kojemu je prepušteno da po svom feelingu uobliči pjesmu. Osim hrvatske, snimljena je i engleska verzija pjesme što do sada nije bilo uobičajeno u Remenarićevom opusu.