Nova imena region scene: Neki plavi mjesec (rock, Banja Luka)

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Okrenuti ploču na dobro nije uvijek jednostavno, ali se postavlja kao imperativ, posebno u ovim teškim trenucima za čovječanstvo.

Neki plavi mjesec je banjalučka rock šestorka koju čine Marko Kelečević (vokal/gitara), Milena Vranjković (vokal), Miloš Vujić (bas), Siniša Rodić (gitara), Kerim Kobilj (gitara) i Damir Marjanović (bubanj).

Prve dvije pjesme, ”Ljubiš mi se” i baladu ‘‘Budi moj grijeh”, snimili su još 2017. godine u poznatom banjalučkom Digital Boyler studiju Ninoslava Tikija Dobrijevića, koji je uz ulogu tonskog snimatelja bio i producent materijala.

Kao video spotovi objavljene su, međutim, tek naredne godine. U međuvremenu su, u januaru 2018., u istom studiju i sa istim producentom snimili i treću pjesmu ”Ploča na dobro”, a sva tri broja čine materijal za njihov debitantski album. I vjerovatno bi dinamika njihovog rada bila ubrzana da se u bendu nije događao niz personalnih promjena i u postavi iz ranog razdoblja ostali su samo Damir Marjanović i Marko Kelečević.

Poticaj za nastavak Neki plavi mjesec je dobio u ljeto 2019. na mostarskoj gitarijadi ”Na putu za jug”, kada su izabrani među šest finalista, da bi najmlađoj u postavi, Mileni Vranjković, žiri dodijelio i nagradu za najbolji vokal.

Pjesma ”Ploča na dobro” objavljena je prije desetak dana, u vrijeme kada je cijeli svijet suočen sa velikim izazovom zbog pandemije upravo zbog simbolike koju nosi potreba da se ‘okrene ploča na dobro’.

Ostaje da vidimo koliko će baš ograničenja kojima smo izloženi biti motivirajuća za članove banjalučke grupe, no oni u svakom slučaju tvrde da nastavljaju rad na albumu prvijencu koji će se zvati ‘Niđe veze‘.