U2 Blackout

U2: ‘The Blackout’, just for you from upcoming album

Muzika - svijet Show Time

U2 su otkrili prvi konkretan detalj svog novog albuma ”Songs of Experience”. Snimak pjesme ”The Blackout” uradili su na koncertu u Amsterdamu i jučer pustili na svojoj FB stranici.

Video “The Blackout” je tajno snimljen tokom evropskog dijela turneje ”Joshua Tree 2017”, na amsterdamskom koncertu krajem jula, prenosi magazin Rolling Stone.

Alegorijski tekst o uništenju Zemlje i njenom obnavljanju, uz političke konotacije (“Dinosaur se pita zašto još uvijek hoda Zemljom, da / Da, meteor obećava da neće boljeti“), potvrđuje ono što je Bono nedavno rekao Rolling Stoneu o razlici između zadnja dva albuma, dakle prethodnog ”Song of Innocence” i novog kojeg čekamo ”Song of Experience”.

– Teme ‘Nevinosti’ i ‘Iskustva’ imaju nit iz pjesme “Rejoice” (album October iz 1981., nap. Glas.ba), koja kaže “Ne mogu promijeniti svijet, ali mogu da promijenim svijet u sebi”. To sam napisao kao 22-godišnjak. To je duh nevinosti, ali duh iskustva zapravo može da promijeni svet, a ne može mijenjati svijet u meni, rekao je Bono.

Nakon ovog nenajavljenog otkrivanja teme “The Blackout”, prvi zvanični singl albuma Songs of Experience pod nazivom “You’re the Best Thing About Me” stiže 6. 9.

https://www.facebook.com/u2/videos/10155989836631686/