Sara Renar u Croatia Recordsu – novi vjetrovi diskografskog giganta

Muzika - regija Show Time

Zagrebačka kantautorica Sara Renar, jedna od liderica novog kantautorskog vala u regiji, najavljuje novi, četvrti studijski album, čiji će izdavač biti Croatia Records s kojim je upravo potpisala ekskluzivni izdavački ugovor.

Katalog nekadašnjeg Jugotona nisu obilježavala samo velika mainstream izdanja popularne i populističke muzike, nego i brojna otvaranja novih, neistraženih (i tada komercijalno nesigurnih) poglavlja rock muzike, od objave prve rock LP ploče u bivšoj državi, 1968. godine, preko ustoličenja rocka u nacionalni korpus s izdanjima Bijelog dugmeta, do ranog uključenja ovdašnje scene u svijetu nadirući novi val sa kultnim ”Paket aranžmanom”, Idolima, Električnim orgazmom, Azrom, Filmom, Haustorom…

Inkarnacija zagrebačkog diskografa, preimenovanog devedesetih godina u Croatia Records, duže vrijeme je svoj katalog temeljila uglavnom na mainstreamu i dinamičnoj eksploataciji svoje enormno bogate arhive, dok su istraživanja, eksperimenti i prekopavanje undergrounda bili domen novih diskografa koji su se počeli pojavljivati devedesetih.

Ne može se reći da za Croatia Records nisu bili zanimljivi alternativci i indie izvođači, ali se čini da u tek zadnje vrijeme i ovaj major izdavač naglašeniju i ozbiljniju pažnju pridaje tzv. undergroundu.

Svjež je primjer multi-instrumentalni muzičar i autor J.R. August, koji je u prethodnih pet-šest godina samozatajno radio svoju muziku i seriju izdanja objavljivao samo na Bandcampu, pa bio nepoznanica za većinu publike, da bi izlaskom njegovog albuma ”Dangerous Waters” pod etiketom Croatia Recordsa, potkraj prošle godine, uz njegovo ime sada bio vezan epitet ‘novi izvođač godine’, a izdanje već skuplja najveća priznanja – nagrade Rock&Off i četiri nominacije za Porina.

Da nije riječ o epizodi pokazuje današnja vijest – jedna od liderica novog kantautorskog vala, Sara Renar, potpisala je ekskluzivni diskografski ugovor sa Croatia Recordsom.

Koncert Sara Renar (foto Semir Spahić)

Sarin album ”Tišina” iz 2016. i njegovo koncertno uprizorenje ”Gdje povlačiš crtu” iz 2018. godine, kao i u slučaju J.R. Augusta, spadaju među najviše domete alternative, Sara je i dobila jednog Porina i još nekoliko nominacija (među kojima IMPALIN za evropski album godine), ali je svejedno zagrebačka kantautorica ostajala dio ‘podzemlja’, poznata probranoj, najustrajnijoj i najznatiželjnijoj publici.

Šta znači njen ulazak pod okrilje najveće izdavačke kuće objašnjava sama Sara Renar.

“Suradnja s Croatia Recordsom najviše će pripomoći u medijskom i produkcijskom smislu jer ove godine planiram s novim albumom podići glazbu, studijski i izvedbeno, na još višu razinu. Kad si žena koja se bavi bilo kojom profesijom onda ne možeš pobjeći od nekakvog tereta u društvu koje ti tvoj spol nameće. Voljela bih da živimo u svijetu gdje ne razmišljamo o takvim tematikama, ali realnost je drugačija. Imala sam veliku potrebu progovoriti o tome i mislim da je pravo vrijeme za pjesmu ‘Šuti i pjevaj’ koja je nastala u jednom dahu još prije sigurno dvije godine.”, rekla je Sara nakon potpisivanja ugovora.

Spomenuti broj “Šuti i pjevaj” će biti objavljeni na Dan žena, 8. 3., i prva je zvanična najava njezinog novog studijskog albuma, a sve poslije toga vjerovatno ćemo zvati novim Sarinim muzičkim životom, iako se ništa neće promijeniti u njenom konceptualnom i unikatnom umjetničkom izrazu. Samo će dospjeti do puno više ljudi.

Naslovna fotografija: Nikolina Mazalin i Želimir Babogredac, lideri Croatia Recordsa, sa Sarom Renar (foto: Nikola Knežević)