Premijera: ‘Bolestan sam’, treći singl iznimne bihaćke grupe Luddit

Muzika BiH Nova ploča Show Time

”U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode“…

Čim su se premijerno predstavili singlom ”Taman” u ljeto prošle godine, rock bend Luddit smo doživjeli kao jedno od novih čuda na bihaćkoj i cijeloj bh. sceni, pa sa zadovoljstvom možemo konstatirati da to potvrđuju i trećim singlom ”Bolestan sam”.

Pjesma je urađena u jednakom minimalističkom maniru i slow-ritmu kao ”Taman”, koji i po zaključenju prošle godine držimo za jedan od najintrigantnijih i fascinantnih brojeva alternativnog izraza i poetike, usporediv sa artikulacijom borskog Goribora, čiji je album ”Hoću kući” (poslušati pjesmu ”Sjajne niti”) prije 15 godina oduševio region.

Lajtmotiv nove Ludditove pjesme je citat slavnog švicarskog začetnika analitičke psihologije Carla Gustava Junga, čija je rečenica ”U normalnim vremenima luđaci su u ustanovama, u vrijeme krize oni nas vode“ odgonetka poruke koja stoji iza naslova ”Bolestan sam”.

Luddit – Jure Petrović (akustična gitara i vokal), Jasmin Paparević (električna gitara), Edo Ruždijić (bubanj), Elo Harbaš (bas gitara) i Elvedin Malkoč (tenor saksofon) – ulazi tek u drugu godinu svog djelovanja i ne žuri s albumom prvijencem, držeći nas znatiželjnim kakav bi mogao biti kao cjelovito djelo.