Umro David Roback, lider kalifornijskog alter rock benda Mazzy Star

In memoriam Muzika - svijet Show Time

David Roback, autor, gitarista, klavijaturista i jedna od ključnih figura Paisley Underground scene preminuo je 25. 2. 2020. u 62. godini.

Paisley Underground je alternativni rock stil posebno popularan u Los Angelesu, čiji se vrhunac događa sredinom osamdesetih, a obilježavaju ga psihodelična atmosfera, bogate vokalne harmonije i zvuk gitare u maniru grupa iz 1960-ih, poput Love i The Byrds.

Na toj sceni među istaknutim sastavima bio je Mazzy Star, koji su 1988. godine formirali David Roback i pjevačica Hope Sandoval, a zajedno su bili i autorski temelj benda.

Objavili su tri albuma, ”She Hangs Brightly” (1990), ”So Tonight That I Might See” (1993) i ””Among my Swan (1996), prije prekida rada 1997. godine, a najpoznatija pjesma im je ”Fade Into You” iz 1994. godine, čiji je sneni zvuk zaštitno obilježje i grupe Mazzy Star i cijele Paisley scene.

Nakon tri godine pauze, Mazzy Star je obnovljen 2010. i snimio novi album ”Seasons of Your Day” (2013), a onda se opet povukao i još jednom obnovio 2018. objavljujući EP ”Still”.

Muzika Mazzy Stara opisuje se kao kombinacija dream popa i psihodeličnog rocka sa dodirima bluesa i folka, uz zvuk gitare alternativnog rocka devedesetih.

“Radeći muziku sa Hope, osoba koja mi je uglavnom u mislima je Hope. Često osjetimo da stvaramo muziku za sebe”, rekao je David Roback za magazin Rolling Stone.