Oscar 2020 – drugi zlatni kipić za Eltona Johna

Film & Foto & TV Show Time

Najveći slavodobitnik 92. dodjele Oscara je južnokorejska crna komedija-triler ”Parazit”, a u muzičkom smislu dodjelu su obilježili Elton John, Eminem i Billie Eilish.

Autor filma “Parazit“, 50-godišnji Bong Joon-ho, svojim novim djelom osvojio je filmski svijet – nakon što za njega nije bio ni nominiran za Asian Film Awards, dobio je, među ostalim, Zlatnu palmu Cannesa, Zlatni globus i trofej Britanske Filmske Akademije, da bi sinoć (9. 2.) ušao i u historiju Oscara kao prvi film s neengleskog govornog područja koji je proglašen za ukupno najbolji film, za najbolji strani film, za najbolju režiju i za najbolji originalni scenarij, ostavljajući u glavnim kategorijama bez trofeja puno razvikanije filmove.

Joaquin Phoenix je najbolji glumac za kreaciju u hitu godine “Joker”, a najbolja glumica je Renée Zellweger za ostvarenje u filmu “Judy”.

Nagradu za najbolju sporednu glumicu odnijela je Laura Dern koja je zasijala u filmu “Marriage Story”, dok je za najboljeg sporednog glumca proglašen Brad Pitt za ulogu u filmu “Once Upon a Time…in Hollywood”, a film Quentina Tarantina osvojio je Oscara i za najbolju produkciju.

Nagradu za najbolju originalnu muziku osvojili su njeni kreatori u filmu “Joker“, dok je nagrada za najbolju originalnu pjesmu pripala je numeri “(I’m Gonna) Love Me Again” u filmu ”Rocketman” i to je drugi trofej za njenog koautora i izvođača Eltona Johna, koji je prvog Oscara osvojio 1995. godine za pjesmu “Can You Feel the Love Tonight” iz Disneyjevog animiranog hita ”Tje Lion King”.

U muzičkom sadržaju ceremonije iznenađenje večeri bio je nastup Eminema, koji je izveo svoju pjesmu “Lose Yourself”, nagrađenu Oscarom za najbolju originalnu pjesmu prije 18 godina. Naime, kako piše USA Today, nejasno je od koga je stigla pozivnica za njegov nastup.

Među muzičkim zvijezdama bila je i kantautorica Billie Eilish, koja je izvela klasik Beatlesa “Yesterday” u segmentu “In memoriam”.

Naslovna fotografija: Elton John i Bernie Taupin, autori nagrađene pjesme (izvor: Billboard)