Umro Andy Gill, suosnivač i gitarista Gang of Four

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Andy Gill, suosnivač i gitarista britanskog post-punk benda Gang of Four preminuo je 1. februara u svojoj 64. godini, nakon krartke respiratorne bolesti.

Kako prenosi BBC, Gill je probleme sa zdravljem imao još od završetka prošlogodišnje azijske turneje na kojoj su predstavljali svoj deveti studijski album Happy Now.

U objavi grupe navedeno je da je Gillov “uticaj na gitarsku muziku i kreativni proces bio inspirativan za sve nas”, ali je to bio i za druge muzičare koji su njegove upečatljive rifove smatrali inspirativnim, pa su kao kao uzor navodili članovi Nirvane, Franza Ferdinanda, RHCP-a i drugi.

Andy Gill je sudjelovao u osnivanju Gang Of Four 1976. u Leedsu i trenutnoj postavi benda, bio je jedini član iz prve postave.

Osim sviranja gitare, bio je producent svih albuma grupe, uključujući posljednji Happy Now iz 2019. Tu ulogu imao je i u kreiranju albuma drugih bendova, kao što je istoimeni prvijenac Red Hot Chili Peppers, te izdanja grupa The Stranglers, Killing Joke, Therapy? i The Jesus Lizard.

Debitantski album Gang Of Four Entertainment! iz 1979. Rolling Stone je uvrstio u 500 najboljih svih vremena. Neke od najpoznatijih pjesama Gang of Foura su prvi singl ”Damaged Goods”, “I Love a Man in a Uniform” i “What We All Want”.

Gang of Four je od 1981. čak pet puta nastupio na različitim festivalima i solo koncertima u Hrvatskoj (zadnji put u Zagrebu 2016.), a premijerni koncert u Beogradu imali su 2008.