Blues kamp u Hrvatskoj – prvi put vrijedna nagrada u turizmu za muzički projekt

Magazin Muzika - regija Samo urbano Show Time

Međunarodni Blues kamp, koji već osam godina priređuje Poprock škola Sisak, nagrađena je, među više od 150 nominiranih, Suncokretom ruralnog turizma.

Turizam u ruralnom prostoru ima sve važniju razvojnu ulogu i sve je više različitih kvalitetnih turističkih proizvoda, tvrde hrvatski eksperti u ovoj privrednoj grani, a to dodatno potvrđuje i ovogodišnjih više od 150 nominiranih turističkih organizacija i pojedinaca iz raznih segmenata za nagradu Suncokret ruralnog turizma.

U prilog tome i jedna zanimljivost: upravo je objavljena analiza koja kaže da turisti više novca troše na kontinentalnim nego na jadranskim destinacijama.

Slične tvrdnje o dinamičnom rastu kontinentalnog turizma stižu iz Srbije te Bosne i Hercegovine, gdje je ova djelatnost proglašena i najbrže rastućom u zadnjim godinama.

U nekoliko navrata već smo pisali koliko je značajan i doprinos muzičkih festivala, događaja i projekata razvoju turizma i da im zbog toga treba pružati i institucionalnu veću podršku.

Primjer takvog pozitivnog stava zabilježen je u Hrvatskoj, gdje je jedan ”nerazvikani” projekt, ali originalni program sa ”srcem i dušom” dobio vrijedno društveno priznanje.

Miro Dimić sa nagradom

Poprock škola Sisak, osnovana prije 15 godina, u zadnjih šest na lokaciji Parka prirode Lonjsko polje priređuje godišnji Blues kamp, jedinstven i sa muzičkog gledišta.

Pod vodstvom poznatog hrvatskog bubnjara Mire Dimića, kamp je centar za muzičku edukaciju i druženje mladih ne samo iz cijele i Hrvatske, nego sve više iz regiona, pa i iz različitih krajeva svijeta, a polaznicima brojnih radionica priključuju se mnogi poznati muzičari kao stalni učitelji-predavači ili povremeni gosti (Vedran Božić, Boris Hrepić Hrepa, Zele Lipovača).

Čak u tri navrata, 2013., 2017. i 2019. godine, reprezentativne ekipe polaznika Kampa učestvoval su na najprestižnijem svjetskom blues festivalu u Memphisu, a prošle godine Blues kamp Lonjsko polje dobio je i najveće svjetsko priznanje ”Keeping The Bblues Alive” koje se dodjeljuje udrugama i pojedincima koji svojim radom djeluju na promociji i očuvanju bluesa u svijetu i Hrvatska je jedina država izvan SAD-a koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

Prepoznat, eto, i u domovini, Blues kamp se našao među više od 150 nominiranih ”čarobnjaka“ ruralne turističke ponude, a onda je prepoznat kao jedinstvena pojava koja je spojila ekološki, seoski turizam sa  bluesom te mu je dodijeljena nagrada ”Brončani suncokret“.

Blues kamp ekipa ispred Sun studija