Nova nada: tretman koji bi mogao liječiti sve vrste raka!

21. vijek Naučno (ne)dokazano Zdravlje

Nije nova priča o imunoterapiji i T stanicama iz krvi bolesnika koje se u laboratoriju genetski modificiraju i vraćaju u tijelo da bi otkrivale i uništavale tumorske stanice.

Tako je prije dvije godine svijet obišla vijest da su na taj način u Americi jednoj pacijentici uspješno izliječili agresivni rak dojke.

No, dosadašnji pristup bio je specifičan, odnosno funkcionalan samo u nekoliko vrsta karcinoma, pa najnovija vijest koju je prije par dana objavio BBC donosi potpuno novo uzbuđenje na tom polju.

U njoj stoji da je tim Univerziteta Cardiff otkrio metodu uz pomoć koje su, u laboratorijskim testovima, ubili karcinome prostate, dojke, pluća i drugih vrsta tumora.

Otkriće je objavljeno u britanskom ‘’Nature Immunologyi, premda nije testirano na pacijentima već samo na životinjama i laboratorijskim ćelijama, istraživači tvrde da ima čudesni i nevjerovatno obećavajući potencijal.

“Postoji prilika da se liječi svakog pacijenta”, rekao je za BBC istraživač prof Andrew Sewell (naslovna fotografija) koji tvrdi da to povećava izglede za liječenje raka tretmanom “jedan za sve”, u kojem bi se koristila jedna vrsta T-stanica koja bi mogla uništiti različite rasprostranjene vrste raka.

Kako je objavljeno, potrebno je proći kroz još nekoliko sigurnosnih testova prije nego što počne testiranja na ljudima, ali velški istraživači tvrde da su nadomak najoptimističnijem rješenju za opake bolesti.