Google Home

Budućnost je počela juče: “OK, Google…” (na bosanski način)

21. vijek Tehnologija

Puno stvari koje smo donedavno gledali u SF filmovima i činilo nam se da su samo fantazije maštovitih scenarista, već se u našim domovima. Jedna od tih maštarija pojavila se 4. novembra ove godine i zove se Google Home.

Mali bežični zvučnik i veza sa internetom, eto to je Google Home, gadget osmišljen da bude svakodnevni kućni asistent korisnicima. Gogle sve zna, pa ga možete pitati kakvo će vrijeme biti, možete mu dati nalog kad da vas probudi, narediti mu da upali ili ugasi rasvjetu, TV i slično, zatražiti da vam svira omiljenu pjesmu ili mu postavljati različita pitanja. Dovoljno je početi govoreći: “Ok Google,…”.

Naravno, za sada samo na engleskom.

Sjajna mala stvarčica, možda sada više zabavna nego svemoguća, ali ideje i mogućnosti će se vjerovatno ubrzo razvijati u neslućenim pravcima.

No, u ovoj fazi (a kako izgleda, to možete vidjeti u priloženom korisničkom testu) prva asocijacija koja nam je pala na pamet jedan je vic, u kojem su od Bosanca tražili da testira najsavršeniji kompjuter na svijetu, koji u sekundi može odgovoriti na sva moguća pitanja.

Igrao se Bosanac, zapitkivao sve i svašta, a kompjuter ispaljivao odgovore. Poslije nekog vremena – kompjuter poče škripati, a iz njega sukljati dim. Skočiše eksperti, vrisnu jedan – Šta ga upita, čovječe!, a Bosanac slegnu ramenima, pa će: Ma, ništa, samo sam ga pit’o ‘šta ima?’.