sviranje gitare

GarageBand i još 4 muzičke aplikacije za početnike (i poneke svirače) – naučite svirati

21. vijek Internet

Aplikacija koju je Apple izvorno kreirao 2004. godine dobila je niz ažuriranja i novih funkcija s kojima možete (besplatno) naučiti ili usavršiti sviranje gitare, čak i sastaviti svoj prvi muzički album – ako ste dovoljno kreativni.

GarageBand aplikacija omogućuje da pomoću gitare svirate note, akorde i obrasce, a možete birati između zvukova akustičnog ili električnog instrumenta te uključiti stompbox efekte da biste podesili zvuk.

Sve su to već poznate opcije, ali nova stvar jeste da je GarageBand dobio mnoga ažuriranja i nove funkcije. Tako je dodano više od 1000 novih loopova i efekata, uključujući future bass i chill rap zatim dva nova jazz bubnja, tradicionalni kineski muzički instrumenti – i, uz sve to, osnovni paket Artist Lessonsa je postao besplatan.

Naime, još od 2009. aplikacija sadrži Bit Artist Lessons, uz koji korisnik može naučiti da svira na gitari ili klaviru od samog muzičara koji je autor pjesme. Tu su uključeni, među ostalima, Sarah McLachlan, Sting, John Legend, Norah Jones, John Fogerty i Alex Lifeson i njihove lekcije su ranije koštale 5 dolara, ali sada su besplatne.

Uz opciju da možete snimati i glas – eto prilike da kreirate i svoj prvi album.

Na ovu temu spomenimo još nekoliko sličnih sadržaja koje možete naći na internetu.

GuitarBackingTrack.com sadrži besplatne prateće gitare (guitar backing tracks – BTs) za brojne popularne songove slavnih izvođača (Pink Floyd, Metallica, Guns ‘N Roses, Nirvana) za vaše osobni unikatni jam-session, a ‘pratnja’ vam može svirato online ili teme možete skinuti u MP3 formatu.

The Guitar Rig je modularni sistem, koji pruža mogućnosti da se ”priključite” na brojna različita pedale efekata i sličan hardver i softver onda simulira sviranje uz njihovu pomoć.

Vrlo interesantan program je i Chordify, koji pretvara bilo koju muziku ili pjesmu (YouTube, Deezer, SoundCloud, MP3) u akorde, a jednostavno ih možete prilagođavati svom tonalitetu pjevanja. Odličan je za početnike, a budući da kao bazu koristi najpopularnije internetske muzičke servise, mogućnosti izbora pjesama za vježbanje su fantastične, od rock klasika do najnovijih hitova.

I, na kraju, spomenimo Yousician, osobnog učitelja za gitaru, ukulele, bass, piano, koji je, prema navodima autora, koristilo 25 miliona početnika i profesionalnih muzičara diljem svijeta.