Da vam Minka nešto kaže – viralni hit Instagrama pretočen u knjigu

Čitam Cooltura Duhovito Ludometar

U viralnom svijetu još je neprikosnoven Sabit Iztarčina, ali sve veću popularnost imaju Minka i njena mati Omerovca, fiktivni likovi koji su humorističnim komentarima naše svakodnevice do sada privukli više od 120.000 pratilaca na Instagramu.

Nove viralne zvijezde kreirao je 23-godišnji bečki student teatra, filma i medija, Hazim Hadžić iz Kalesije, mjestašca dvadesetak kilometara udaljenog od Tuzle.

Omerovca (bosanski arhaizam u kojem se žene nazivaju imenima muževa ili očeva, u ovom slučaju Omerova žena) rođena je spontano prije tri godine, kada se Hazim zabavljao Snapchet aplikacijom, pa, nakon oduševljenja svojih prijatelja na Instagramu, počeo kreirati njene kratke priče, uključivši u njih Omerovcinu djecu, djevojčurak Minku i njenog brata Sameda.

https://www.instagram.com/p/B7bU7Qcniyz/

Senzacija sa društvenih mreža ušla je, zahvaljujući izdavaču ”Lijepa riječ”, i u knjigu “Da vam Minka nešto kaže”.

U recenziji knjige, Dušica Pavlović Kosmo piše:

Stvorivši Minku, njenu mamu Omerovcu i brata Sameda, Hazim je stvorio čitavo jedno društvo čija je nacija – čovek, a religija – jednostavnost. I nemojte riječ jednostavnost shvatiti kao nešto što nema vrijednost. Naprotiv! Jednostavnost je nosilac najveće istine, a istina sreće, a sreća je neprocjenjiva. Koristeći se jednostavnim životnim situacijama (svima nama i te kako poznatim), autor s lakoćom dopire do svih nas, bilo da smo iz Kalesije ili Beograda. Njegova nepresušna inspiracija, koja proizilazi iz nesebičnog interesovanja za ljude i komunikacije sa njima, obuhvatila je i obradila skoro sve sfere života jednog čovjeka. Zahvaljujući jednostavnim, za region Tuzle karakterističnim jezikom, jasno možemo vidjeti i čuti Miljanovce i kuću u kojoj Minka živi, njenu porodicu, knjige za učenje njemačkog jezika, autobus koji pristaje blizu njene kuće da je vozi na faks, kompjuter na kojem joj je upaljen YouTube, Instagram i Word. Jasno možemo čuti njene razgovore sa ukućanima i prijateljima. Jasno možemo razumjeti probleme jedne bosanske tinejdžerke. Toliko je sve jasno i jednostavno predstavljeno da iste te likove pronalazimo u sebi dok tračarimo sa drugaricama, molimo profesore da nam daju popravni rok, namršteno peremo sudove, uhodimo simpatije po društvenim mrežama… Na spretan, humorističan način, Hazim provlači velike životne istine, zbog čega one s lakoćom dopiru do nas. Jer, ako jedna blentava tinejdžerka bez dlake na jeziku kaže rešenje je u balansu…, onda ne možemo, a da se ne zapitamo – zašto ja to konačno ne primjenim? U čemu je problem?

https://www.instagram.com/p/B7WanUbnhMN/

Minka i Omerovca