Muzičari koji bi trebali biti, a još nisu u Kući slavnih rock and rolla

Brbljaonica Muzika - svijet Show Time

Odluka o novim izvođačima koji će biti primljeni u Kuću slavnih rock and rolla, koju smo nedavno objavili, u nekim muzičkim medijima je ocijenjena kao prilično iznenađujuća. Da možda jeste tako, pokazuje samo nekoliko primjera o onima koji bi trebali biti, a još nisu uvršteni u Hall of Fame.

U velikoj mjeri se to odnosi na slučaj sa njemačkim inovatorima i pionirima avangardnog electro-art popa, grupom Kraftwerk. U zadnje dvije godine uzastopno je predlagana, a ima ukupno do sada rekordnih šest nominacija i još nije u Kući slavnih, iako je, recimo, 2014. dobila Grammy za životno djelo i 2015. uključena u Grammyjev Hall of Fame.

Evo još nekih primjera.

Iron Maiden

Pioniri novog vala britanskog heavy metala kriterije za prijem u Kuću slavnih ispunjavaju od 2004. godine, prodali su više od 85 miliona ploča i na našem kontinentu su jedan od najpopularnijih rock sastava.

Bad Company

Ovdje bi se moglo govoriti o grubom zanemarivanju super-grupe koju su formirali bivši članovima velikih bendova Free, Mott The Hoople i King Crimson, tim više što ni jedna od tih grupa nije u Kući slavnih.

Ronnie James Dio

Ne treba nam Hall of Fame da nam kaže da je pokojni Ronnie James Dio bio legenda, ali neko priznanje bilo bi lijepo. Pjevao je za Black Sabbath, koji su već Kući, pjevao je za Rainbow, koji bi trebali biti na razmatranju, vodio je vlastiti bend koji je isto tako bio prilično impresivan. Svojim zadivljujućim vokalnim rasponom, “vražjim rogovima”, neumoljivom energijom na sceni i više od 47 miliona prodanih albuma, zar nije vrijeme da se Dio nađe u Rock Hallu?

The Replacements

The Replacements su bili među nominiranim kandidatima 2014. godine, ali nisu primljeni. Čudna odluka za bend značajan po fuziji hardcore punka i klasičnih rock uticaja poput Rolling Stonsa, čija je pjesma “I Will Dare” uvrštena među “Songs That Shaped Rock and Roll”.

Slayer

Američki Slayer, kao jedan od ‘The Big 4’, na čelu je thrash metala, isporučivao je bezvremenske albume poput “Reign in Blood”, “South of Heaven” i “Seasons in the Abyss”, a održao je svoju izvrsnost i u 21. stoljeću, kao jedan od najboljih metalskih live bendova.

King Crimson

Sve što je učinio King Crimson bilo je da je bio lučonoša progresivnog rocka od 1969., zatim ga podigao na potpuno novi nivo improvizacijskog sjaja od 1973., pa usmjerio prema novom valu 1981. i potom prema težim zvucima 1995. Jedini podvig koji, izgleda, ne mogu ostvariti jeste ulazak u Kuću slavnih.

Faith No More

Još od debija 1985. godine, njihov alternativni metal je spajao elemente funka, hip-hopa, prog rocka i drugih stilova, te su bili inspiracija za silne bendove koji su ih pratili na tom putu. Trebalo bi da je dovoljno za Kuću slavnih, ali nije za njen odbor.

Emerson, Lake and Palmer

Prijem Genesisa u Kuću slavnih 2010. godine činio se kao mogućnost otvaranja njenih vrata za druge prog rock bendove poput njih. Ništa od toga. ELP još ostaje izvan, što je, usput, dvostruko ignoriranje djela Grega Lakea koji je bio i u King Crimsonu.

Megadeth

Kada je Metallica 2009. primana u Kuću slavnih, njihov originalni član Dave Mustane već jako dugo nije bio s njima. No, i njegov bend, kojeg je formirao 1983. godine, itekako je dostojan svog mjesta među slavnima. Megadeth je objavio velika izdanja metala poput ‘Killing Is My Business … And Business Is Good’, ‘Peace Sells .. But Who’s Buying?’, ‘Rust in Peace’ i ‘Countdown to Extinction’, a Mustane je sam po sebi važan lik u metalu.

Jethro Tull

Mnogima su prepoznatljivi uglavnom po flauti kao nekonvencionalnom rock instrumentu, ali Jethro Tull je vrhunsku kombinaciju bluesa, folka i rocka spojio sa progresivnim izrazom i smislio nešto posebno. Veliki su i jako značajni za rock da ne bi bili u Kući slavnih.

Ovo je samo 10 izdvojenih primjera neobičnih odluka odbora Kuće slavnih i mogu im se dodati još mnogi, kao Sammy Hagar, Pixies, The Smiths, Sound Garden, Ozzy Osbourne, Motorhead, Motley Crue…

Istim povodom, kao komentar ovogodišnje odluke, i Billboard je uradio svoju listu 10 umjetnica koje bi trebale biti u Kući slavnih rock and rolla i dodao još 5 onih koje bi, prema njihovoj prognozi, mogle biti njene sljedeće ‘stanovnice’.

Deset do sada zanemarenih su Carole King, Björk, Kate Bush, Kim Gordon / Sonic Youth, Dolly Parton, Courtney Love / Hole, The Go-Go’s, Sheryl Crow, Mariah Carey i Mary J. Blige.

Redakcija Billboarda je, pak, uvjerena da će u Rock and Roll Hall of Fame sigurno ući Fiona Apple (moguće 2021), Missy Elliott (moguće 2022), Lauryn Hill (2023), Destiny’s Child (2023) i Britney Spears (2024).