Green Day, Ozzy, Migos, Dua Lipa i drugi iščekivani svjetski albumi za početak 2020

Muzika - svijet Nova ploča Show Time

Jedna velika pop zvijezda, Selena Gomez, već je objavila album u ovogodišnjim uvodnim sedmicama, a još četiri istaknuta izdanja pojavila su se ovog petka i time je otvorena sezona u kojoj se, po najavama, očekuje vrlo atraktivna produkcija.

Danas (17. 1.) albume su objavili 25-godišnja američka electro-pop, alter pop-rock zvijezda Halsey (treći album ”Manic”), country grupa Little Big Town (deveti album ”Nightfall”), britanski electro / alter R&B autor i Grammyjem nagrađeni Mura Masa (drugi album ”R.Y.C.”), a izašao je posthumni album repera Maca Millera, koji je preminuo 2018. zbog predoziranja, i riječ je o njegovom šestom studijskom naslovu ”Circles”.

Danas je i Eminem iznenadio je sve svoje fanove neočekivanom objavom 11. studijskog albuma ”Music to be Murdered by“, čija su prva dva spota već izazvala silne kontoverze, a prvenstveno ”Unaccommodating” sa stihom “Razmišljam da viknem bomba, kao da sam ispred koncerta Arijane Grande i čekam”.

U prvim mjesecima 2020. godine stiže još dosta atraktivnih ostvarenja i iz Billboardovog izbora 30 najiščekivanijih, probrali smo 11 izdanja.

Pet Shop Boys, Hotspot (24. 1.)

Synth-pop velikani Pet Shop Boys objavljuju 14. album četiri godine poslije prethodnog ”Super” i treće je njihovo izdanje s kolegom iz američkog plesnog popa Stuartom Priceom, poznatog po  očiglednoj vještina uvođenja retro dance stilova u 21. stoljeće.

Kesha, High Road (31. 1.)

“Puno sam plesala dok sam napravila ovaj album i prolila poneku suzu”, rekla je američka reperica Kesha za Billboard o ”High Roadu”, sa kojeg vodeći singl ”Raising Hell“, po ocjeni časopisa, zaslužuje da se ubroji među njene najljepše pjesme.

Louis Tomlinson, Walls (31. 1.)

Četiri godine nakon što je englesko-irski pop bend One Direction počeo pauzu nepoznatog trajanja, njegovi članovi počinju objavljivati solo albume i Louis Tomlinson za svoj prvijenac Walls tvrdi da će fanovi vidjeti njegovu potpuno drugačiju stranu.

Meghan Trainor, Treat Myself (31. 1.)

Prošlo je više od pola decenije otkako je američka pjevačica Meghan Trainor prvi put izbila u vrh pop scene sa svojim hitom “All About That Bass”, a popularna muzika se od tada dosta promenila i, kao rezultat toga, pesme kantautorice su se takođe promijenile, što njen treći album čini pomalo eksperimentalni, uključuje lagane forme funka i gospela.

Green Day, Father of All Motherfuckers (7. 2.)

Green Day je s ‘praskom’ najavio svoj 13. studijski album, izbacujući vodeći singl “Father of All …”, što je mogući mainstream rock song br. 1, i najavio ljetnu stadionsku turneju uz Fall Out Boy i Weezer. Sa deset pjesama album traje nešto više od 26 minuta i najkraći je u Green Day opusu.

Tame Impala, The Slow Rush (14. 2.)

Australian psychedelic rock project Tame Impala (nastupili u Hvaru 2013. godine!) imaju novi album poslije pet godina, koliko je prošlo izlaska njihovog psych-soul remek djela “Currents” i za to vrijeme je lider benda Kevin Parker bio zaposlen kao producent nekim zvijezdama. “The Slow Rush” je miks laid back soft-rock uglađenosti s pulsirajućim disco zvukom i fanovi će biti zadovoljni.

Huey Lewis & The News, Weather (14. 2.)

Povratak u sadašnjost za Huey Lewis & The News – rock hitmejkeri iz 1980-ih objavljuju prvi album od izdanja ”Soulsville” iz 2010. godine, a na osnovu zarazne groove melodije i duhovitih singla “Her Love Is Killin ‘Me”, to neće biti bilo kakav album.

Grimes, Miss Anthropocene (21. 2.)

Novi album indie autora obećava mračniju aferu koja se temelji na pretpremijernim numerama poput “Violence” i “So Heavy I Fell Through The Earth”.

Ozzy Osbourne, Ordinary Man (21. 2.)

Ozzy Osbourne se ove godine ozbiljno vraća ka vrhu, a ”Ordinary Man” je prvi njegov samostalni album od 2010. godine i izdanja ”Scream”. Za najavu je objavio singlove “Straight to Hell”, “Ordinary Man” (feat. Elton John) i “Under the Graveyard” i pobudio pitanja može li 2020. biti godina u kojoj Princ tame preuzima vlast.

Migos, Culture III (nepoznato)

Američka i u ovom trenutku najpopularnija svjetska hip hop grupa Migos, koju je domaća publika mogla vidjeti na Exitu 2018. godine, usmjerila se ponovo na svoj rad nakon što su sva tri člana izdali svoje solo albume. Njihov novi naslov ”Cultura III” još nema datum izlaska, a nedavno je jedan od trojke rekao da će album ”vjerovatno sadržavati Juice WRLD collab/tribute pod nazivom ”Whats Brackin“, snimljen sa 21-godišnjim reperom prije njegove smrti prošlog decembra.

Dua Lipa, Future Nostalgia (nepoznato)

Ako Dua Lipa radi na doktorskom studiju retro-ležernog plesnog popa 21. stoljeća, onda njen drugi album Future Nostalgia može se pokazati kao njen doktorat, ovako slikovito kritičar Billboarda najavljuje novo djelo mlade pjevačice, a tvrdnju temelji na singlu ”Don’t Start Now“, njenim sedmim brojem 1 na dance club top listi.