Sarajevski bend Starbridge objavio istoimeni debi, prvo bh. rock izdanje u 2020.

Muzika BiH Show Time

Priča o prvom albumu hard rock benda Starbridge priča je koja će neke mlade muzičare obeshrabriti, a kod drugih probuditi prkos s kakvim sarajevska petorka, u inat svemu, tvrdoglavo nastavlja dalje.

Starbridge je formiran prije nepunih pet godina. Ideja o melodičnom hard rocku sa sympho elementima, o pjesmama složenije strukture i ženskom vokalu operne boje i raspona toj muzičkoj ekipi se činila privlačnom ne samo zbog činjenice da hard rock / metal ima publiku koja je decenijama među najvjernijima i najmanje podložnima trendovskim hirovima. Da, dijelom jeste zbog toga, ali oni taj žanr doživljavaju kao svoj najprirodniji muzički izraz.

Spojeno jedno s drugim, svaki nastup grupe Starbridge doživljava se kao noć ‘krvi, znoja i suza‘ u kojoj svaki njen član iz sebe izvlači zadnji atom energije. Osjećala je to publika na koncertima u Sarajevu, Zenici, Širokom Brijegu, na banjalučkoj gitarijadi i mostarskoj ”Na putu za jug”, na kojoj je 2017. pjevačica Dejana Hršum nagrađena kao najbolji vokal…

Na krilima vlastite zanesenosti, bend je počeo intenzivno snimati pjesme u studiju ”Amadeus” poznatog sarajevskog producenta Marina Meštrovića, a kasnije i u ”Big Freeze Music” Vladimira Grizelja i reakcije na prve objavljene spotove, ”Reborn” i ”Days of Fire”, dale su im vjetar u leđa.

Prije dvije godine Starbridge je završio zamišljeni album prvijenac sa sedam brojeva na engleskom jeziku. I krenuo u potragu za izdavačem.

U međuvremenu su objavili i dva singla na našem jeziku, ”U polusnu” i ”Odlazim” te zanimljivu live music session obradu “Šta bi dao da si na mom mjestu”. Poseban trenutak priredio im je svjetski poznati muzički YouTubera Jared Dines, koji je Starbridge uvrstio u svoj video “Top 10 female fronted metal bands”.

Trebalo bi biti dovoljno da se za njihov album zainteresira domaći izdavač. Jedan od tri, koliko ih je manje ili više aktivnih. Nije ni jedan. Hard rock? Metal? Sympho rock? Pogrešna muzika za ovo (pogrešno) vrijeme.

Možda je ovo priča koja će neke mlade muzičare obeshrabriti, ali može kod drugih probuditi i prkos s kakvim sarajevska petorka, u inat svemu, tvrdoglavo nastavlja dalje.

Dakle, Starbridge je odlučio da istoimeni debi album konačno objavi – za vlastito zadovoljstvo i trošak, kako je i urađen. Možete ga naći na digitalnim platformama ili bar poslušati u You Tube playlisti.

Starbridge su Dejana Hršum (vokal), Daniel Grahovac (gitara), Ivan Grizelj (bas gitara), Dragan Grahovac (bubnjevi) i  Svetozar Canić (klavijature). San im još traje.