NesKoh – bh. muzičar koji iz daleka osvaja publiku u domovini

Muzika BiH Show Time

Rock pjevač i autor, koji otkriva samo scenski pseudonim NesKoh, muzičar je iz BiH koji karijeru gradi u inostranstvu i, objavljujući pjesme za najavu trećeg albuma, sve veću pažnju privlači i u svojoj domovini.

NesKoH živi u Marseilleu u Francuskoj i nakon albuma “Čudna priča” (2016.) i “Prvi dan” (2017.), održava intenzivni kreativni kontinuitet i od prošle godine radi već na trećem izdanju. A što je naročito interesantno – sve pjesme piše na maternjem jeziku.

U prošloj godini objavio je singlove ”Sa tobom u raj”, ”Ostajem i gledam” i ”Zbog tebe”, a u ovoj ”Nek’ svijet čeka” te duet ”Kraj nije kraj“ koji je snimio s francuskom opersnom pjevačicom Emmanuelle Zoldan. Ova meco-sopranistica je zanimljiva po svom povremenom radu s metalcima, norveškom gothic/symphonic black metal bendu Trail of Tears i finskoj grupi Turisas, a trenutno je pjevačica gothic metalaca Sirenia.

NesKoh je tako otvorio svoje novo poglavlje, kolaboraciju sa zapaženim internacionalnim muzičarima, te je upravo objavio novi duet ”Vječno mlad” u blues maniru.

U pjesmi gostuje Todor Tosho Todorović, još jedan itekako zanimljiv muzičar s ovih prostora koji je cijelu muzičku karijeru izgradio vani, u Njemačkoj. Tosho je, naime, solo gitarista i pjevač benda Blues Company iz Osnabrücka, koji je na sceni već cijelih 40 godina i ima u diskografiji 14 studijskih te 5 koncertnih albuma, a lider benda, čiji svi ostali članovi su Nijemci, snimio je i tri solo izdanja.

Tosho i ja smo se sreli prije tačno godinu dana, u Njemačkoj na jednom festivalu protiv rasizma. On je nastupao sa svojim bendom Blues Company, a ja sa svojim punk bendom, LaminiusX” – kaže Neskoh. Za vrijeme njihovog nastupa Tosho je odjednom u svojoj blues-solaži totalno ubacio sevdalinku ‘Kad ja pođoh na Bentbašu’ i to me toliko dirnulo, da mi je odmah bilo jasno da ga moram ubijediti da zajedno pjevamo. Još kad mi je rekao da nikada u životu nije pjevao na svom maternjem jeziku,  shvatio sam da se ispred nas nalazi veliki izazov za obojicu. Meni je bio izazov da svojoj kompoziciji prilagodim svijet drugih muzičara, a da to ipak ostanem ja. To jeste, da uvežem blues u svoj rokerski svijet i da kao svaki put stavim svoj prepoznatljivi pečat. A Tosho je svakako zapečatio pjesmu svojim solažama i prepoznatljivim blues vokalom.

Drugi NesKohov album, kao i singovi objavljeni za uvod u treći dostupni su kao izdanja sarajevskog Hayat Productiona.