Jindas, jedna od najnovijih sarajevskih grupa, objavljuje album prvijenac

Muzika BiH Show Time

Sarajevski bend Jindas s četvrtim spotom ‘’Andaluzija’’ najavljuje izlazak svog prijenca koji pod nazivom ‘’Seoba’’ izlazi 23. 12. s etiketom Muzičke produkcije BHRT-a.

Jindas su Narcis Zečić (flauta i vokal), Benin Mujkić (truba i back vokal), Mirza Salković (gitara), Kemal Herenda (bas gitara) i Rifet Čamdžić (bubnjevi i perkusije), a premijerno su se predstavili početkom godine pjesmom ‘’Ovej i Aras”, koja je simpatična priča o ‘dvije obale’ njihovog rodnog grada, a muzičkim stilom naslonjena na pop reggae.

Premda insistiraju da nisu žanrovski određeni, i dva naredna broja, ”Slušaj” i ”Skok u plićak”, obilježili su isti jamaica-ritmovi i specifična duhovitost urbanog Sarajeva, u muzičkom smislu naslijeđena iz vremena novog primitivizma. U završnom singl-paketu pred objavu prvog albuma, u pjesmi ”Andaluzija”, još su u sunčanom i vedrom world music svijetu, ali su se primakli malo bliže – do španske Andaluzije, da bi miješanjem njihovog tradicionalnog zvuka s rockom i dvojezičnim stihovima ispjevali ljubavnu etno tugovanku iz sevdah poetike.

Materijal za prvi album, koji će 23. 12. izdati Muzička produkcija BH Radio-televizije, te Hardwired Records za teritorij Srbije, sniman je u studiju “Esad Arnautalić” s muzičkom producentom Željkom Panchom Škarićem, a miksanje i mastering su u studiju ‘’Sntika’’ obavili Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, poznati autorski dvojac iz grupe Konvoj.

Poslije uobičajenog razdoblja u kojem pjesme treba da zažive u radijskom eteru, Jindas planira da početkom februara 2020. godine krene i na koncertno predstavljanje po Bosni i Hercegovini i Srbiji.