Glas.ba Kensington Lima, foto Darko Marić

Koncert grupe Kensington Lima – opojna noć sa jednim (ne)običnim kassette pop bendom

Koncerti Muzika - regija Show Time

U zagrebačkom Vintage industrial baru su, u četvrtak 3. 10. 2019., svirali Kensington Lima, jedini domaći bend koji izvodi kassette pop, koji treba konzumirati s krajnjim oprezom, zbog mogućih nuspojava…

Kensington Lima, zavisno od percepcije, možete doživjeti kao ne baš obični bend, koji na sebi svojstven način miješa pop sa indie i folk rockom, a zvuče retro i moderno. Ili ga, pak, treba osjetiti samo kao ekipu koja svira spontano, zabavljajući prvenstveno sebe, pa samim tim i publiku.

Iza ideje benda stoji autor i multiinstrumentalist Josip Radić, inače basist poznate zagrebačke grupe Buđenje, te polovina dua Valentino Bošković i uz to još član sastava Beatles Revival.

Ova zadnja uloga možda je presudna da Radić u svom alter ego projektu kreira hvaljen i odličan hommage nekim ranim svjetskim zvijezdama rocka. Riječ je o prošlogodišnjem albumu ”May”, obojenom f(r)azama  od Beatlesa, Beach Boysa, Joni Mitchell, Pink Floyda… i rezultat je bio nominacija za Porin i Rock&Off nagradu, te općenito ocjena da album spada među najbolje u 2018. godini.

Vintage industrial bar, koji se u svojih gotovo sedam godina postojanja profilirao se kao klub dobre, urbane glazbe i ugodna ambijenta, nije u četvrtak bio krcat, ali jeste dobro popunjen, naročito uzme li se u obzir da je ovo tek čevrti javni nastup benda.

Njihova svirka odiše crtom sentimenta, razigranog, nenametljivog, nekakvom prisnošću i, kako vrijeme protiče, sve izraženijom opojnošću. Kad su se članovi benda (Josip Radić autor, vokal, gitara, Danijel Benko gitara, Karlo Kurtalj bas, Mihel Kurjančić Kunga klavijature, Jure Šešelja bubnjevi, Lovorka Sršen vokal) ispremiješali zamijenivši instrumente, pa završili sa zadnjom  stvari ”Summer`s Gone“, gromoglasno skandiranje publike ‘hoćemo još’ natjeralo ih je na još jednu poslasticu, obradu Bowieve ”Starman“.

I za kraj važno upozorenje: kassette pop, kako Josip Radić definira žanr benda, konzumirati s krajnjim oprezom. Moguće nuspojave su razdraganost, opijenost, veliki osmjeh, zadovoljstvo; stoga izbjegavati često i prekomjerno izlaganje jer vjerojatno moguća je i ovisnost.

Tekst i foto: Darko Marić