Deep Purple - Bajaga

Beogradski koncertni kalendar za decembar 2019. vol 1

Koncerti Show Time

U Beogradu će puno zanimljivih muzičkih događaja biti priređeno do Nove godine, a već prva polovina mjeseca to potvrđuje – Deep Purple, Laibach, Bajaga, Paraf, Deca Loših Muzičara, Atheist Rap…

03-12. Dom omladine, sala Amerikana: Kolja

Nikola Pejaković Kolja sinoć je nastupio u rasprodanoj dvorani “Amerikana” Doma omladine Beograda i večeras je nova prilika za fanove dobrog blues rocka.

03.12. Kombank Dvorana: Tribute to Metallica Simphony

Metallica Tribute band, beogradski Black zajedno sa simfonijskim orkestrom Muzikon, izvodi najveće hitove legendarne grupe Metallica, a centralno mjesto ima album S&M koji je Metallica uživo snimila 1999. godine u pratnji San Francisco Symphonic orchestra.

04.12. Kombank Dvorana: Laibach

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa, kultni slovenački kolektiv Laibach je na svjetskoj turneji na kojoj predstavljaju album “The Sound of Music” (2018), koji je nastao kada je Laibach kao prvi rok bend sa Zapada posjetio Severnu Koreju prije četiri godine.

05./06./08./09.12. Sava centar: Bajaga i Instruktori & Simfonijski orkestar

Koncert za rock grupu, orkestar i hor povodom 35 godina postojanja Bajage i Instruktora – za sada su zakazane četiri rasprodate muzičke večeri. Nakon uspješne turneje povodom albuma ‘’U sali lom“ (2018), Instruktori su pred velikim izazovom, ovaj put u seriji nastupa sa Simfonijskim orkestrom uz dirigenta, čuvenog Vojkana Borisavlјevića. Simbolično, na programu je 35 najvećih hitova za 35 godina uspješne karijere Bajage i Instruktora.

06.12.  Štark Arena: Deep Purple

Jedan od najvećih svjetskih hard rock bendova ponovo je u Areni, nakon 2014. godine kada su pred sobom imali više od 10.000 fanova. U zadnjih 15 godina Ian Gillan i ekipa dolaze već četvrti put u Beograd da isporuče svoje klasike kao ‘’Smoke on the water“, ”Black Night“, ”Hush”, ”Highway Star”, ”The Mule”, ”Fireball“, ”Bloodsucker“, ‘’Strange Kind Of Woman“ i druge.

06.12.  Klub Fest, Zemun: Vroom

Nakon 150 nastupa u 12 država, uz 37 festivalskih nagrada u muzičkim predstavama “Dogvil” i “Jami distrikt” obje u režiji Kokana Mladenovića, grupa Vrooom ponovo svira i izvan pozorišta. Alternativna muzička grupa iz Beograda specifična je po tome što sviraju u različitim prostorima – od underground klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala. Članovi grupe Vrooom uradili su muziku za preko 50 pozorišnih predstava, svirajući u nekima od njih uživo, a od 2018. izvode tematski koncert “Erotizam” i ulogu pjevačice je preuzela glumica Isidora Simijonović (serije “Jutro će promeniti sve”, “Ubice mog oca”).

07.12.  Subbeerni centar: Atheist Rap

Čuvena grupa u epizodi “30 za 30”, što znači – 30 pjesama za 30. rođendan benda. Poslije tačno godinu dana Atheist Rap su odlučili da se vrate u podzemlje Cetinjske ulice i da u Subbeernom centru zaokruže i treću deceniju (nikad aktivnijeg) rada!

07.12. Klub Fest:  Popečitelji

Kultni Popečitelji svakim koncertom potvrđuju epitet eksplozivne koncertne atrakcije. Pored koncerata u Srbiji i zemljama u regionu, nastupali su na brojnim festivalima u Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i Belgiji, pokazujući u više od 70 gradova da su najbolji u direktnom kontaktu sa publikom.

13./14./27.12. Štark Arena: Zdravko Čolić

Nakon što je rasprodao u rekordnom roku dva puta Arenu u novembru, Zdravko Čolić je zakazao i treći i četvrti koncert 13.12. & 14.12, a onda i peti – 27.12., jer se svi termini brzo rasprodaju, pa će regionalna turneja “Ono malo sreće” vjerovatno biti najuspješnija u njegovoj karijeri.

13.12. Klub Fest: Deca Loših Muzičara

DLM je publici poznat kao odličan live bend neobičnog zvuka, koji na svojim koncertima stvara atmosferu za pamćenje. Na pomolu je njihov novi album nakon više od decenije pauze i izašao je singl ‘’Ludi pas korupcija“,a u toku ove godine imali su i nekoliko zapaženih nastupa u regionu. Članovi benda su Zoran Milivojević Mikac (bubnjar), Zoran Živković Žika (bas gitara), Lazar Ilić (gitara), Nenad Petrović (vocal) i Borislav Veličković (truba). Tekstove pjesama za DLM i dalje piše nekadašnji saksofonista Vladan Miljković Milje, koji živi i radi u Sloveniji, ali i dalje je aktivan u radu benda.

14.12.  klub Fest: Nervozni poštar

Prije 30 godina ova neobična grupa spojila je nespojivo – hard rock i folk. Umjesto totalnog rasula koje su svi očekivali, dogodilo se čudo nazvano Nervozni poštar, a njihova fuzija spojila je slušaoce naizgled nespojivih žanrova i pretvorila ih u grupu koja je preko noći oborila sve rekorde u prodaji albuma. Nedavno su svirali u Dorćol Platzu povodom početka snimanja dugometražnog dokumentarca o grupi, u režiji Milorada Milinkovića Debelog.

14.12.  Dom omladine, sala Amerikana: Paraf

Riječki punk sastav Paraf, žanrovski pioniri okupljeni 1976. godine pod vodstvom Valtera Kocijančića (gitara, vokal), posle izuzetno duge pauze su se okupili povodom objavljivanja četvorostrukog box seta “Sabrana djela 1976. – 1987.” (Dallas Records 2018). U Amerikani će nastupiti  u kombinaciji punk i novotalasne postave, a to se do sada nije desilo. I najvjerovatnije se neće ponoviti.

16.12.  Dom omladine: Frano Lasić & Dalmatinska klapa Smrika

Tradicionalan koncert čuvenog glumca i pjevača Frane Lasića sa svojim dalmatinskim kolegama, Klapom Smrika, održava se već nekoliko godina zaredom na istom mjestu I, po pravilu, uvijek je puna velika sala Doma omladine, jer mnogi još pamte njegove evergreene “Zagrljeni” i “Volim te budalo mala”.

20.12. Sava centar: Vlado Georgiev

Nakon nekoliko serija rasprodatih koncerata proteklih godina u Sava centru, Vlado Georgiev je stvorio tradiciju pojavljivanja pred beogradskom publikom uoči Nove godine. Punio je Vlado i veće dvorane, posebno nekoliko puta i Arenu, ali mu je Sava centar prirastao za srce zbog intimnije atmosfere, gdje publiku čekaju tri sata ispunjena emotivnim i gracioznim izvedbama pop zvijezda.

Priredio: I. Makragić