U2 ‘Ahimsa’ – treba puno hrabrosti da budete nenasilni

Muzika - svijet Show Time

Nedavno su sarajevski Helem Nejse i beogradski muzičar Marko Louis snimili pjesmu Biraj riječi” u UNICEF/UNESCO projektu “Dijalog za budućnost“ i, zanimljivo, pola mjeseca kasnije dobijamo pjesmu grupe U2 o nenasilju ili ahimsi.

Irski rock muzičari su pjesmu uradili sa indijskim muzičarom A.R. Rahmanom, čije kćerke Khatija i Raheema sa Bonom pjevaju ”Upoznat ću te tamo gde je nebo razdirano…”

Rahman je objasnio temu pjesme za Rolling Stone India: ”Koncept ahimsa ili nenasilje, to je indijski, južnoazijski, budistički i ponekad moramo ljude podsjećati na ljubav, na ahimsu. Potrebno je mnogo hrabrosti da budete nenasilni. Potrebno je puno snage. To nije slabost, to je više moći nego što pokazuje, to ide dalje od toga, vjerujući u nešto što je samo u vašem duhu.”

Više nije slučajnost sve veća osviještenost rock muzičara. Tako je upravo ovih dana Coldplay najavio je da još neće ići na turneju u povodu najnovijeg albuma zbog utjecaja njihovih koncerata na ekologiju. “Pauzirat ćemo dok ne vidimo kako naša turneja može biti od koristi”, izjavio je za BBC frontmen grupe Chris Martin, naglašavajući da bend želi da njihove naredne turneje pozitivno djeluju na okoliš. 

Što se nove pjesme grupe U2 tiče, može se streamovati na linku grupe U2.

Naslovna fotografija: U2, Adelaide, Australia, 19,11.2019 / photo by Sam Wundke/EPA-EFE/Shutterstock