Bezlični Paraf – buđenje punk veterana nakon 33 ⅓ godine

Muzika - regija Show Time

Nakon 33 ⅓ godine, Paraf ima novi singl! I taj singl ima svoju internetsku stranicu, čime je postao prva pjesma u regionu sa svojim websiteom.

Godine 1977., nekoliko mjeseci poslije ljubljanskih Pankrta, u Rijeci počinju svirati Paraf i punk je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji. Iako su Riječani 1987. prestali s djelovanjem, bend se nikada nije raspao. I povremeno bi se aktivirao.

Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima Ri Rock u Rijeci i Fiju briju u Zagrebu, dok je kombinirana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bandova Riječki novi val. Sporadično, band je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prilikama, održavajući vatru legende da tinja.

Velika tribina Proljeće s Parafima održana je 22. 3. 2018., na dan kad je prije 40 godina band održao prvi nastup i to na istom mjestu, u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci Circolo, pa je za tu priliku nastupio ad-hoc oformljeni band Perspektiva s Valterom Kocijančićem.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set Sabrana djela 1976.-1987. koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta u Rijeci, 7. 3. 2019., nastupila je Perspektiva, ali i Paraf s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom Parafa.

I kao da je živnuo Paraf, pa je obnovljena postava benda ušla u studio i snimila pjesmu ”Bez lica”.

Kombinirana postava Parafa kreće idućeg mjeseca na turneju, a zasad su potvrđeni decembarski nastupi u Novom Sadu i Beogradu te u Ljubljani i Zagrebu u februaru 2020., u sklopu manifestacije AntiValentinovo.

Istodobno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje njihovog zadnjeg studijskog albuma Zastave s originalnim mixom i dodatnom pjesmom Metalci. I tu je mjesto gdje su Parafi prije 33 ⅓ godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje.

Pjesma Bez lica ima prepoznatljiv sound druge postave Parafa, no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pjesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izolira, niti ih vide niti čuju.

Pjesmu su snimili Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varlen, Iva Močibob, Vlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u njenom stvaranju sudjelovao je još jedan originalni član Parafa – Dušan Ladavac Pjer.

Singl Bez lica ima i svoju web-stranicu bezlica.com, čime je postao prvi singl u regiji sa svojim websiteom.

Kultna fotografija Parafa na početku karijere